Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Afschaf PGB doodsteek voor zzp’ers zorg’

Het afschaffen van het persoonsgebonden budget (PGB) betekent het einde voor zzp'ers in de zorg. Dat constateert FNV Zelfstandigen na een onderzoek.
090406-huisbezoek

FNV Zelfstandigen wijst er op dat kleine zorgondernemers bij afschaffing van het PGB geen vervangende inkomsten hebben, zolang zelfstandig ondernemers geen AWBZ-zorg in natura mogen leveren.

 

Zelfstandig

Lex Tabak van De Zorgprofessional, een landelijk collectief voor zzp’ers in de zorg, zag in april al aankomen dat zzp’ers in de zorg in de problemen zouden komen. Veel zelfstandig verzorgenden- die vooral werken in de thuiszorg- mogen geen AWBZ-ZiN (Zorg In Natura) geven en blijft alleen het werken voor PGB-cliënten over, of particulier. Als ook de PGB-zorg weg valt, kunnen ze er wel mee ophouden.

 

Afschaffen PGB

Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen noemt de maatregel onbegrijpelijk. ‘ZZP’ers in de zorg hebben de afgelopen jaren aangetoond dat zij een belangrijke plek innemen naast de grote zorginstellingen en leveren zorg die de grote instellingen niet kunnen of willen leveren. Wij vinden de afschaffing van het PGB dan ook een onbegrijpelijke maatregel. Er is immers bewust gekozen voor marktwerking in de zorg om zo ruimte te creëren voor een kleinschalige, innovatieve en gespecialiseerde zorg op maat.’

 

Wet Cliëntenrechten Zorg

Voor het ministerie van VWS staat vast dat slechts onder de nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen een contract met zorgkantoren kunnen krijgen.

 

Bron: FNV Zelfstandigen/Nursing

Auteur: Redactie Nursing

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.