Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Gebruik geen Eusol bij geïnfecteerde wond’

Geïnfecteerde wonden kun je beter niet reinigen met het sodiumhypochloriet Eusol. Wondverbanden als alginaat, absorberend verband en dextranomeer lijken geïnfecteerde wonden sneller te reinigen, de opnameduur te verkorten, patiëntvriendelijker en kosteneffectiever te zijn.
‘Gebruik geen Eusol bij geïnfecteerde wond’

Dat blijkt uit de rubriek Ja/Nee in Nursing april waarin EPB-deskundigen onderzoek deden in internationale en nationale richtlijnen en literatuur naar het gebruik van eusol bij geïnfecteerde wonden. Aanleiding was de vraag van een student verpleegkunde. Zij concludeerde dat het verpleegplan eusol aanraadde, terwijl ze op de opleiding leerde dat het middel schadelijk is voor de wondgenezing.

Alginaatverband
De EBP-deskundigen vonden een gevalideerde studie waarin het gebruik van met sodiumhypochloriet (Eusol) doordrenkte gazen en absorberend verband wordt vergeleken met alginaatverband bij patiënten met open chirurgische buikwonden. ‘Er waren geen significante verschillen in genezingstendens tussen het gebruik van eusol en alginaatverband. Absorberend verband leek het wondgebied het meest te reduceren. Bij het gebruik van eusol was de maximale pijn significant hoger dan bij alginaatverband’, aldus de deskundigen.

Dextranomeer
In een ander onderzoek werd dextranomeer met eusol-gaas vergeleken in de postoperatieve verzorging van een open, geïnfecteerde chirurgische wond na een appendectomie of buikoperatie. De voornaamste uitkomst was de tijd tot schoon wondbed en vervolgens het opnieuw sluiten van de wond. Deze tijd was korter bij de dextranomeergroep. Bekijk de volledige uiteenzetting van de vijf EBP-stappen hier.

De EBP-rubriek in Nursing
De EBP-deskundigen testen in het AMC hoe de combinatie van evidence based practice en klinisch redeneren kan helpen bedside problemen van verpleegkundigen op te lossen via de vijf stappen van EBP. Nursing besteedt iedere maand aandacht aan de uitkomsten hiervan.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.