Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hypnotherapie niet altijd kwakzalverij’

Hypnosetherapie heeft blijvend effect bij kinderen met chronische buikklachten, bleek onlangs uit onderzoek. Ondanks de kritiek is deze vorm van hypnotherapie volgens professor Hengeveld, psychiater en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij, absoluut geen kwakzalverij te noemen.
‘Hypnotherapie niet altijd kwakzalverij’

Professor Marc Benninga, kinderarts maag-, darm- en leverziekten, deed een vervolgonderzoek naar kinderen die vijf jaar geleden behandeld zijn met hypnosetherapie. Ook hijzelf kreeg veel kritiek toen hij besloot zich hierin te verdiepen. Benninga was zelf ook kritisch toen hij voor het eerst hoorde over deze vorm van behandeling. Maar na zijn onderzoek is zijn mening veranderd. ‘Op dit moment is de werkzaamheid van elke vorm van medicatie tegen chronische buikpijn niet getest op kinderen. Toch schrijven we die geneesmiddelen voor. Waarom zouden we een methode waarvan wel bewezen is dat die werkt dan niet gebruiken, alleen omdat het onder de complementaire geneeswijzen valt?’

Hypnotherapie
Vijf jaar geleden bekeek Benninga samen met kinderarts Arine Vlieger naar het effect van hypnose bij kinderen met chronische buikpijn. De helft van de kinderen werd behandeld door een hypnotherapeut door middel van zes sessies van een half uur. De andere helft kreeg een even lang durend consult bij een kinderarts. De hypnotherapie had in 85 procent van de gevallen succes, tegenover 25 procent van de kinderartsen. Na vijf jaar besloot Benninga dezelfde kinderen nog eens te ondervragen om te kijken naar het langetermijneffect van de therapie. De resultaten verschenen afgelopen maand in The American Journal of Gastroenterology. De kinderen zijn gevraagd naar de intensiteit van de pijn, de frequentie, de kwaliteit van leven en andere klachten buiten de maag-darm problemen. Hieruit blijkt na 4,8 jaar nog steeds een successcore van 68 procent tegenover twintig procent van de groep die behandeld werd door kinderartsen.

Geen kwakzalverij
Nursing vroeg Professor Hengeveld, psychiater en bestuurslid van de vereniging tegen Kwakzalverij om een kritische noot bij het onderzoek over hypnosetherapie. Hij bevestigt wat Benninga ook al benadrukte: deze vorm van hypnotherapie heeft niets te maken met het overnemen van controle maar veel meer met ontspanning. Hij vindt het dan ook spijtig dat deze behandelingen vaak als complementair of alternatief beschouwd worden en op een grote hoop gegooid met fysiologisch onzinnige en onbewezen ‘behandelingen’ als homeopathie of acupunctuur. ‘Helaas wordt hypnotherapie ook vaak misbruikt door allerlei zweverige kwakzalvers. Het heeft ten onrechte een diepzinnige naam, maar is niet veel meer dan een vorm van suggestieve relaxatie. Ook goede ontspanningsoefeningen zijn effectief bij vergelijkbare functionele klachten. Een voordeel is dat er niet hoeft worden uitgegaan van een psychologische theorie bij deze klachten, waar de meeste ouders – vaak ook terecht – moeite mee hebben. De therapeut kan gewoon bespreken dat het een behandeling is die via de hersenen de klachten vermindert.’

Toch heeft Hengeveld nog wel een kritische noot.  ‘Het lastige van een dergelijke niet-geblindeerde studie is wel dat het moeilijk is om aan te tonen dat de behandeling meer doet dan een placebo-effect. Het enthousiasme van de onderzoekers, de magische sfeer rond het begrip hypnose wegen natuurlijk wel fors mee in de vergelijking met een controlebehandeling. Maar 68 procent succes is wel veel meer dan 20 procent.’ Toch kun je er vanuit gaan dat hypnotherapie in deze vorm, toegepast bij functionele lichamelijke klachten, onderzocht in een goed gecontroleerde studie en gepubliceerd in een degelijk peer-reviewed tijdschrift, per definitie geen kwakzalverij is. Wanneer een behandeling te verklaren is in aanvaarde (psycho)fysiologische termen en in goed onderzoek effectiever is gebleken dan placebo is het geen kwakzalverij meer.’

Verder onderzoek
Benninga is op dit moment bezig met het opzetten van een studie waaraan 260 kinderen met chronische buikklachten aan meedoen. Het onderzoek kreeg hiervoor twee grote subsidies van ZonMw. De helft van de kinderen wordt behandeld met een hypnotherapeut, de andere helft met  een cd waarop sessies zijn opgenomen van een hypnotherapeut. Uit Amerikaans onderzoek bleek al eerder dat een cd bijna even effectief is als een therapeut. Als dit ook voor kinderen geldt, zou het een enorme kostenbesparing betekenen.

AMC, Nursing
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.