Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Jaarlijkse griepvaccin werkt niet goed’

Het jaarlijkse griepvaccin tegen de wintergriep, dat vier miljoen Nederlanders de afgelopen weken bij hun huisarts hebben gehaald, werkt slecht. RIVM-directeur Roel Couthino geeft dat toe in actualiteitenprogramma Zembla.
‘Jaarlijkse griepvaccin werkt niet goed’

Couthino: ‘Je wilt het vaccin gebruiken voor mensen die oud en ongezond zijn. Maar juist bij die groep werkt het vaccin het minst.’ Ook viroloog Ab Osterhaus zegt in het programma dat de werking van het griepvaccin in oude onderzoeken te positief is voorgesteld: ‘In het verleden is nogal wat onderzoek gedaan en dat onderzoek is te optimistisch uitgevallen, dat wil zeggen dat de te voorkomen aantallen sterfgevallen ten gevolge van vaccinatie te hoog werden ingeschat.’

Banden met farmaceutische industrie
Opmerkelijk is volgens Zembla dat griepdeskundigen die de Gezondheidsraad adviseren over het influenzavaccin ook banden hebben met de farmaceutische industrie. Griepdeskundigen weten al langer dat het griepvaccin niet goed werkt, maar dat heeft geen consequenties voor het griepbeleid gehad. Integendeel, het aantal mensen dat in aanmerking komt voor de griepprik werd juist op advies van de Gezondheidsraad uitgebreid. De leeftijdsgrens waarop Nederlanders een gratis griepvaccin halen, werd verlaagd van 65 naar 60 jaar. Nederland heeft met vier miljoen griepvaccinaties per jaar, de hoogste vaccinatiegraad van Europa.

De Zembla-aflevering ‘De overbodige griepprik’ werd zaterdag 20 november uitgezonden. 

Lees alles over griep in het Nursing Griepdossier


Zorgvisie
Door: redactie Nursing 

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik heb nog nooit een griepprik gehaald (ben inmiddels 64)en heb zeker al 40 jaar geen griep meer gehad.
  Eén of twee keer per jaar een dag een beetje verkouden en dat was het…
  Voor mij dus geen prikken, ook geen varkensgriep of wat dan ook.
  Veel bewegen buiten, als je dat kunt, gezond eten en je hebt weerstand genoeg!

 3. Laten we niet vergeten dat bij gezonde volwassenen het vaccin wel werkt, vooral bij een goede match! Mbt ouderen denk ik dat hernieuwde RCT’s op hun plek zijn, gezien hun verminderde immuunrespons. Ook is het zo dat er nieuwe methoden van vaccinatie (intradermaal) zijn die een betere respons geven, of een vaccin met het viervoudige aan antigen.
  Dat laat onverlet dat de reacties hieronder nogal speculatief en vreemd zijn. Zo’n 80% van de Nederlandse ouderen laat zich vaccineren. Dat betekent ten eerste dat als men ouderen op de SEH vraagt naar hun vaccinatiestatus de kans enorm is dat men gevaccineerd is. Daar volgt logischerwijs uit dat de vraag zeer weinig diagnostische waarde kent en op deze manier nutteloos is. Het zou dus op z’n minst moeten gaan om een (significante) stijging van het aantal opgenomen patienten tov de niet gevaccineerde groep, incl. vaststelling van influenza. (overigens één van de tekortkomingen in veel onderzoeken) Confirmatie bias lijkt me een zeer goede verklaring voor de observatie.
  En, voor zover mij op basis van CMR gegevens bekend, is het aantal influenzagevallen de afgelopen jaren juist gedaald.
  ‘Begging the question’ is dus niet genoeg. Het veiligheidsprofiel van het vaccin is duidelijk aanvaardbaar. Om eenzelfde redenatie te gebruiken die hieronder is gehanteerd: iedereen om mij heen die ooit een groepprik heeft gekregen is er niet ziek van geworden. En dat zijn nogal wat mensen.
  Daarbij: zoals door Schellekens in de Zembla uitzending wordt aangegeven, zwerven er in deze tijd sowieso veel virussen rond die op influenza gelijkende symptomen kunnen veroorzaken. (een ander probleem bij onderzoek naar de vaccinatie)
  Op deze manier de veiligheid van het vaccin in twijfel trekken is dus net zo buiten de grenzen van de wetenschap als vaststellen dat het voor ouderen een zeer zinvol vaccin is. De veiligheid wordt ook nergens in de Zembla uitzending in twijfel getrokken! De redenatie om je als zorgverlener niet te vaccineren is echter naar mijn idee zelfs mínder van toepassing geworden!

 4. Ik werk op een SEH en de afgelopen weken nemen wij veel oudere patienten op die met pneumonie of griepachtige verschijnselen binnen komen.De meesten van hun hebben de griepprik gehad ca 2 weken voordat ze ziek werden. Een standaardvraag van mij is dus nu ook bij patienten van 65+ die zich met koorts op de afdeling presenteren of ze de griepprik al gehad hebben.Ik heb collegae, die ieder jaar de griepprik halen – en ieder jaar daarna ziek worden. Dus voor mij geen griepprik.

 5. Het valt mij ieder jaar weer op dat oudere mensen die de griepprik krijgen, na een of twee weken griep krijgen. iederjaar weer, mijn moeder heeft hier zeker 12 jaar last van gehad. Nu ze al een aantal jaren (4) geen griepprik meer krijgt (ze is nu 83) is ze nog nooit ziek geweest! zijn er nog meer van deze gevallen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.