Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Akkoord over nieuwe cao ziekenhuizen: 8 procent erbij

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en vakbonden NU’91, FNV Zorg & Welzijn, FBZ en CNV Zorg & Welzijn hebben vannacht na lange en moeizame onderhandelingen een onderhandelingsresultaat bereikt voor de cao-ziekenhuizen. Dit onder begeleiding van verkenner Wim Kooijman.
Demonstrerende verpleegkundigen.
Ziekenhuispersoneel op het Jaarbeursplein tijdens de landelijke ziekenhuisstaking op 20 november 2019. In 119 ziekenhuizen in Nederland werd het werk neergelegd voor een betere cao ziekenhuizen. (Foto: ANP)

Belangrijkste uitkomsten: verpleegkundigen krijgen een loonsverhoging van ruim 8% én een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. Dat melden NU’91 en verschillende nieuwsmedia.

Loonsverhoging

Volgens NU’91 zijn de eerdere voorstellen van de werkgevers – het schrappen van de werkgeversbijdrage aan de ziekenkostenverzekering en het verlagen van de loondoorbetaling bij ziekte van 100 naar 90% – van tafel. Er is afgesproken dat alle werknemers in 2019 eenmalig 1200 euro bruto ontvangen. Op 1 januari 2020 volgt een salarisverhoging van 5%. Hiervan is 1% gemaximeerd. Vanaf dat moment zal ook de onregelmatigheidstoeslag worden verhoogd. In 2021 volgt een loonsverhoging van 3% gemaximeerd op 116 euro bruto.

Overwerk

Bovendien krijgen verpleegkundigen die binnen 72 uur worden opgeroepen een vergoeding voor overwerk. Nu is het zo dat bij een verschoven dienst alleen de voltijders die binnen 24 uur worden opgeroepen, recht hebben op een overwerkvergoeding. Deze uitbreiding van de regel geldt voor zowel de vol- als deeltijders. De cao krijgt een looptijd van 27 maanden.

Voorleggen aan leden

Dit bereikte resultaat zal de komende periode worden voorgelegd aan de leden van de vakbonden, zodat zij zich hierover kunnen uitspreken. De cao-ziekenhuizen geldt voor 200.000 ziekenhuismedewerkers.

10 REACTIES

 1. Van mij mogen ze die eenmalige uitkering houden.
  Ik zie liever dat ze zowel de vakantietoeslag(vakantiegeld) als de eindejaarsuitkering op de juiste wijze berekenen en uitbetalen.

  Vakantietoeslag hoort betaald te worden over het totaal verdiende jaarloon dit betekend INCLUSIEF ort tenzij duidelijk anders is afgesproken, nu wordt de vakantietoeslag betaald over het verdiende loon exclusief ort.
  Fnv doet of ze van niks weten, cnv geeft eerlijk toe dat dit onderling met de werkgevers is afgesproken zonder dit duidelijk in het Cao te vermelden, lekker betrouwbare bonden dus.

 2. Lees alle reacties
 3. Niet doen. Laten we vooral eens onze ontevredenheid laten horen.
  En kom me niet aan met het verhaal dat geld niet belangrijk is.
  De schoolverlater ziet dat hij elders meer en makkelijker kan verdienen.
  Lekker van maandag tm vrijdag en alle feestdagen vrij.
  Dus als we willen dat mensen voor de zorg kiezen…..

 4. Jammer dat hier weer een mooi beeld gegeven wordt maar dat dit dus niet voor iedereen geldt; iedereen die boven schaal 55.9 zit krijgt geen 5% en ook geen 3% want daar zitten limieten aan. De salarisverhoging blijft nog steeds 8% waar we de vorige keer niet tevreden mee waren, het enige is dat nu de eenmalige uitkering over 2019 is verhoogd met 200 euro bruto naar rato. Dit telt overigens niet mee voor je pensioen omdat het eenmalig is en niet structureel. De werkgeversbijdrage in de ziektekosten geldt alleen als je deze al had op 1 december, dus geldt niet voor degene die dat nog niet hadden. Er zijn wel afspraken gemaakt over vaste roostervrije dagen maar dat is echter maar tot een dienstverband tot 20 uur per week. Dan wordt ook nog gemeld dat er onderzoeken gaan plaats vinden naar inzet en flexibiliteit, maar nergens staat wat daar de consequenties van zijn. Al met al schiet je als verpleegkundige op SEH of IC, CCU er niet veel mee op. Jammer, ik voel me ook niet echt gesteund door de vakbond. Dacht het voor alle verpleegkundigen zou gelden, iedereen zet zich op zijn of haar manier hard in voor de zorg!

  • Mee eens. Ik denk dat straks 30% met pensioen gaat en wrs zitten veel meer collegae met veel ervaring boven de 55,9. Grote groep die onvoldoende profiteert van deze kleine verhoging. Ook is onbekend over welke schaal straks je ORT berekend wordt; kom je qua tijd eerder in der ORT regeling terecht, betreft het alle diensten, wat gaat dit opleveren??
   Zijn er andere sigaren uit eigen doos??
   Ik verwacht van bonden en werkgevers een eerlijk resultaat.
   Ik weet wel, 40 jaar ervaring is niet meer belangrijk ( BIG 2 !! ), maar toen ik ik 1988 op de IC werkte, was ik een van de 75% A verpleegkundigen die de tent draaiden. Meer en beter was er niet. Onze werkgever AZVU bood toen 5 periodieken én een arbeidsmarkttoelage als we maar bleven. Hoefden we niet voor te onderhandelen. Toen ik in 1992 wegging hadden we 50 VIJFTIG! % vacatures op de IC. Reden: de zaak was jarenlang fors uitgeknepen door overheid en werkgevers en bonden deden niet zo veel.
   Ik denk dat we die kant straks weer opgaan en dat de tekorten weer dermate nijpend worden, dat de markt ( betere primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden ) dan pas verbeteren. Ezels ( overheid en werkgevers met als bedenkelijke factor de zorgverzekeraar die winst maken boven kwaliteit stelt en denkt dat 1 VPK de afdeling wel kan runnen ) Hopelijk valt de het kwartje eerder….
   kortom, niet akkoord gaan, verbetering voor IEDEREEN en laten we eens stoppen met zingende VPK,s waar dan ook!! Mooi vak met uiterst slechte voorwaarden!

 5. Ik zie hier 2 verschillende reacties. Het lijkt me een leuk en nuttig idee om een poll aan te maken zodat er gestemd kan worden, wel of geen goede nieuwe cao. Kunnen de niet bij een vakbond aangesloten medewerkers (het grootste deel) ook reageren. Mijn eigen mening: terug naar de tekentafel.

  • Vind ik ook!
   De zorg wordt de helft goedkoper met de helft minder verpleegkundigen.
   Maar willen overheid, werkgevers en zorgverzekeraars dit ook?
   Reken maar op morrende consumenten die zich wel scheel betalen aan premie maar straks langer moeten wachten op slechtere zorg.
   Waar blijven de patiëntenverenigingen op de barricades??
   Verder:
   Privatisering in de zorg is totaal mislukt.
   Als je ziet wat directies voor onzinnige geldverslindende besluiten nemen, bv de aanschaf van ons onvolprezen EPIC, dat ons dermate veel tijd kost om het te laten werken en ermée te werken, omdat verzekeraars alles tot 3 cijfers achter de komma in beeld willen hebben, dan vind ik het beter om de overheid hiervoor de verantwoordelijkheid te laten nemen.
   Een terugtrekkende overheid, stift veel verantwoording naar gemeentes, werkt ook zo goed!! Is niet goed. Strakkere touwtjes en meer geld hebben wij nodig!
   Stel directies financieel aansprakelijk voor wanbeleid, want bezuinigingen vinden altijd plaats op de werkvloer.
   Die simpele VPK, consulent, fysiotherapeut kost alleen maar geld, nietwaar??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.