Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Let op huidkanker bij gebruik hydrochloorthiazide’

Mensen die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken maken meer kans op basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Gebruikers van het middel en behandelaars moeten daarom extra alert zijn op signalen van huidkanker.
Foto: Arno Massee

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CtBG) op basis van Deens onderzoek. Beide vormen van huidkanker zijn overigens goed te behandelen. Hydrochloorthiazide maakt de huid gevoeliger voor schade door uv-straling van zonlicht en zonnebanken. Gebruikers moeten daarom extra verantwoord omspringen met dergelijke straling.

Alert bij huidkanker in voorgeschiedenis

Hydrochloorthiazide, vooral bekend als plastablet en bloeddrukverlager, wordt ook voorgeschreven bij hartfalen en vochtophoping. Het college raadt het middel verder niet af, maar patiënten en behandelaars moeten wel extra alert zijn op signalen van huidkanker. Het gebruik van de plastablet moet wel worden heroverwogen bij patiënten die al eerder huidkanker hebben gehad, omdat het risico dat ze het nog een keer krijgen, voor deze groep nog eens extra hoog is. Zelf stoppen met het medicijn wordt sterk afgeraden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.