Ambulance-verpleegkundigen meer loon beloofd

Minister Bruno Bruins (Medische zorg) kwam in een gesprek vanmorgen met betrokken partijen tegemoet aan alle eisen die vakbond FNV had gesteld.
Ambulanceverpleegkundigen krijgen minder loon dan verpleegkundigen in het ziekenhuis. Foto: Bart Maat (ANP)

Dit meldt de vakbond in een persbericht. De minister heeft toegezegd meer sturing te gaan geven aan de Regionale Overlegorganen Acute Zorg (ROAZ). Dit samenwerkingsverband van ziekenhuizen en ambulancediensten moet zorgen voor de instroom van ambulanceverpleegkundigen. Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘De minister gaat meer druk uitoefenen. Dat was een belangrijke eis van ons. Het is cruciaal dat er meer werknemers komen voor de bemensing van de ambulances.’

Extra loon

Ook stelt de minister extra budgetten beschikbaar. Er komt een bedrag van 10 miljoen euro structureel per jaar voor het opleiden en de instroom van nieuwe mensen. In 2018 komt er eenmalig 5,7 miljoen beschikbaar voor een extra capaciteitsbehoefte die voortkomt uit het in bedrijf nemen van 20 extra ambulances. Tenslotte bepaalt de Nationale Zorg Autoriteit (NZA) dat ziektekostenverzekeraars verplicht 13,5 miljoen extra per jaar aan loonkosten voor ambulancepersoneel moeten besteden. Seifert: ‘Dit is een goed pakket. Wij spreken in de komende tijd met werkgevers over de exacte besteding van de loonkosten, onder leiding van een extern voorzitter.’ De cao-partijen komen bij elkaar op 14 december en op 15 januari.

Geen leegloop naar het ziekenhuis

Onlangs meldde Seifert in een interview met Nursing dat er ambulanceverpleegkundigen wegvloeien naar het ziekenhuis, omdat de arbeidsvoorwaarden daar beter zijn. Als de krant NRC hier navraag over doet bij anderen, lijkt dit niet helemaal te kloppen. NRC sprak onder meer met beroepsvereniging V&VN, vakbond NU’91 en brancheorganisatie Ambulance Nederland. Die laatste is het meest stellig: ‘Van leegloop naar ziekenhuizen is geen sprake,’ meldt een woordvoerder. Vorig jaar verliet 6,1 procent de ambulance. Niet naar het ziekenhuis, maar omdat de ambulancemedewerkers met pensioen gaan of overstappen naar een andere ambulancedienst. Ook NU’91 zegt ‘deze trend niet te herkennen.’ V&VN geeft aan niet te weten of er sprake is van een leegloop.

Naar het uitzendbureau

In een reactie blijft Fred Seifert erbij dat er een leegloop gaande is. Dit concludeert hij volgens NRC uit ‘recent eigen onderzoek’ bij regionale ambulancediensten. Hij stelt ook dat het personeel uitwijkt naar uitzendbureau’s, omdat de vergoedingen hier hoger zijn. Vakbond FNV maakt zich ernstig zorgen over de omstandigheden waaronder ambulanceverpleegkundigen hun werk moeten doen. ‘De aanrijtijd van 15 minuten wordt grotendeels niet gehaald, omdat er een tekort aan ambulances en personeel is. Dit legt een enorme werkdruk op de verpleegkundige’, aldus Fred Seifert.

In Limburg worden basisartsen opgeleid om het tekort aan ambulanceverpleegkundigen op te vangen. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.