Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulance-verpleegkundigen voeren alsnog actie

Ambulancemedewerkers van de grote steden gaan zogenaamde stiptheidsacties voeren, vanwege de te hoge werkdruk in de sector.
De ambulancemedewerkers gaan zich onder andere houden aan de verkeersregels en nemen hun pauzes. Foto: iStock

Dit meldt vakbond FNV. Op maandag 5 februari houden de ambulancemedewerkers van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Hollands-midden stiptheidsacties. Dit betekent dat ze zich strikt zullen houden aan de regelgeving, waardoor het personeel ook bepaalde werkzaamheden niet meer doet die hun werkdruk standaard verhogen. ‘Denk daarbij aan het invullen van allerlei formulieren voor wetenschappelijk onderzoek of de digitale administratie ten tijde van het verplegen en vervoeren van ernstig zieke patiënten. Nu rijdt het ambulancepersoneel vaak van patiënt naar patiënt en komt men niet altijd aan de vereiste hygiëne toe, omdat er te weinig collega’s paraat staan op de standplaats’, zegt Fred Seifert, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn. Daarnaast houdt het ambulancepersoneel zich volgens de Wegenverkeerswet aan de maximale snelheid. Verder houden ze zich strikt aan hun werk- en rusttijden volgens de Arbeidstijdenwetgeving en eisen ze pauzes.

Extra geld voor de branche

Eerder kwamen er positieve geluiden uit de branche: minister Bruins trok eind november bijna twintig miljoen euro uit om de problemen in de sector aan te pakken. ’Hiervan was 13,5 miljoen bedoeld om de lonen aan te pakken. Hoe dit besteed moet worden, daar komen de werkgever en wij niet uit, dus het is tijd voor actie!’ meldt de vakbond op haar website. CNV Zorg & Welzijn laat weten niet mee te doen aan de acties in de ambulancezorg, omdat ze de structurele problemen niet oplossen. Lage salarissen en personeelstekorten kunnen volgens CNV beter aangepakt worden aan de centrale cao-tafel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.