Dat blijkt uit een nieuwe studie van de University of Colorado Denver School of Medicine in de Verenigde Staten. De onderzoekers vroegen patiënten die naar een afspraak in het ziekenhuis gingen naar hun medicijnen. Maar liefst 96% wist niet de naam te noemen van het geneesmiddel dat ze gebruikten. En 44% dacht dat ze een bepaald type medicijn slikten terwijl dat niet het geval was.
Rol van patiënt bij medicatiefouten
Het onderzoek naar de kennis en het bewustzijn van patiënten omtrent hun geneesmiddelen om te kijken welke rol de patiënt speelt in het vóórkomen van medicatiefouten. Patiënten maakten de meeste vergissingen met soorten antibiotica, medicijnen voor hart- en vaatziekten, antitrombolytica, analgetica en middelen voor maag- en darmziekten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Hospital Medicine.
Door: redactie Nursing
Nursing Times
Tja… we kennen allemaal wel de situatie dat we een anamnese willen afnemen welke als volgt gaat:
Zuster: gebruikt u ook medicijnen?
Patient: ja
Zuster: weet u ook welke medicijnen?
Patient: ja hoor..een wit pilletje.
Zuster: maar er zijn zoveel witte pilletjes, weet u toevallig wat voor pilletje het is?
Patient: natuurlijk wel! met zo’n streepje in het midden! (de patient denk inmiddels:”nou, die weet er ook niet veel van..”)
Zuster:(niet opgevend)waar gebruikt u het voor dan?
Patient: ja…zeg het maar es… ik heb een beetje last van ’t hart, en een beetje hoge bloeddruk..o ja, en m’n glooresterol is ook niet goed.
Gelukkig hebben we altijd nog onze rots in de branding: de medische status!!
“Medicatie: ongewijzigd”.
Verpleegkunde is en blijft een uitdaging!!!
Zuster, ik slik accuzuur en WC-poeder.
????(Ascorbinezuur en Movicolon)