Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC start Acute Hersen Hulp

Om patiënten met een beroerte sneller te kunnen helpen, heeft het AMC als eerste ziekenhuis in Nederland de Acute Hersen Hulp AMC (AHHA) opgericht.

Met de Acute Hersen Hulp verkort het AMC  de tijd van aankomst van de ambulance tot aan de behandeling met dertig tot zestig minuten. De kans op herstel na de beroerte wordt daarmee groter.
 
Uniek

Uniek in deze constructie is volgens Jonne Bakker, kwaliteitsmedewerker divisie Neurozintuig Specialismen, dat op de spoedeisende hulp een aparte ruimte is ingericht om patiënten met een beroerte snel te behandelen. De patiënt wordt ontvangen op de CT-scan. Hier doet de neuroloog een kort neurologisch onderzoek. Vervolgens wordt met behulp van een CT-scan vastgesteld of de patiënt een hersenbloeding of een herseninfarct heeft.

Speciale voorzieningen

Heeft de patiënt een herseninfarct, dan wordt hij verplaatst naar de nabijgelegen AHHA. Deze ruimte is voorzien van een bed met ingebouwde weegschaal, nodig om de medicatiedosis te bepalen die afhankelijk is van het gewicht van de patiënt. De neurologieverpleegkundige werkt op de AHHA samen met de SEH-verpleegkundige en de arts om de patiënt zo snel mogelijk de medicatie toe te kunnen dienen. ‘Bij een beroerte geldt: ‘Hoe sneller, hoe beter.’

Behandelprotocol
Snelle behandeling op de AHHA is mogelijk dankzij een strak behandelprotocol. Daarin zijn onder meer afspraken vastgelegd met de ambulancediensten uit de regio. Zodra een patiënt met een vermoedelijke beroerte onderweg is naar het AMC, kondigt het ambulancepersoneel dat aan. Bij binnenkomst wordt de patiënt direct opgevangen door alle noodzakelijke zorgverleners: een neuroloog, een radioloog, een radiologisch laborant, een neurologisch verpleegkundige en een verpleegkundige van de Spoedeisende Hulp.

Resultaten
De eerste resultaten van het project laten zien dat patiënten in gemiddeld eenentwintig minuten de juiste behandeling kunnen krijgen. Tot nu toe duurde dat soms wel een uur of langer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.