Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdams verpleeghuis heeft leven gebeterd

De directie van verpleeghuis Bernardus (onderdeel van Osira Amstelring) heeft het bevel dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op twee weken geleden gaf goed opgevolgd. Dit bleek uit het bezoek dat de inspectie donderdag aan het verpleeghuis bracht.

De inspectie vindt het daarom niet nodig de minister te vragen het bevel te verlengen. Op 8 april 2011 legde de inspectie aan Bernardus een bevel op, omdat de veiligheid op de verpleegafdeling voor psychogeriatrische bewoners, Varenshof, in het geding was. Op de verpleegafdeling was er sprake van (een vermoeden van) lichamelijke en geestelijke mishandeling.

 

Verzorgenden op non-actief 

De inspectie gaf toen het bevel de bewoners van Varenhof een veilige omgeving te bieden, medewerkers die zich aan lichamelijke en geestelijke mishandeling schuldig hadden gemaakt op non-actief te stellen en het team van de Varenhof te vervangen door andere medewerkers die niet eerder betrokken zijn geweest bij de zorgverlening op de Varenhof.  

 

Ander team
Op basis van haar onderzoek komt de inspectie tot de conclusie dat de veiligheid van de bewoners van de Varenhof inmiddels gegarandeerd is. De medewerkers die verdacht worden van slechte bejegening en hardhandige aanpak, dan wel (een vermoeden van) lichamelijke en geestelijke mishandeling, zijn hangende het onderzoek, geschorst. Het team op de Varenhof is nu anders samengesteld. De teamleider was al vervangen en flex-medewerkers zijn niet meer bij de zorg van de bewoners betrokken.

 

Training bejegening 

Er zijn een kwaliteitsverpleegkundige en een psychogeriatrische verpleegkundige aan het team toegevoegd. Zij begeleiden en ondersteunen de vaste medewerkers van het team dagelijks. Op zeer korte termijn wordt er gestart met scholing en training op het punt van bejegening. Verpleeghuis Bernardus heeft voor de korte en middellange termijn de juiste maatregelen getroffen.

 

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg
Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.