Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anderhalf miljoen voor verbetering verpleeghuiszorg

Een onderzoeksgroep ontvangt anderhalf miljoen euro om de zorg aan ouderen in verpleeghuizen te verbeteren. Dit geld zal vooral besteedt worden aan de rol van verpleegkundigen in verpleeghuizen.

De onderzoeksgroep staat onder leiding van de Maastrichtse hoogleraar Jan Hamers. Zij ontvangt een subsidie van ZonMw van 750.000 euro. De samenwerkingspartners uit de regio en de Universiteit Maastricht dragen ook bij, waardoor er in totaal de komende vijf jaar bijna anderhalf miljoen euro te besteden is.

 

Verpleegkundigen 

Het project focust met name op de rol van verpleegkundigen in verpleeghuizen en heeft als doel hun werk effectiever en meer evidence-based te maken, en hun expertise en leiderschapskwaliteiten te verbeteren. De resultaten van ‘Nurses on the move: towards high quality care in nursing homes’ zullen zowel regionaal, nationaal als internationaal geïmplementeerd worden.

Toename complexe zorg
Vanwege de toenemende vergrijzing en de steeds hogere leeftijd waarop mensen naar een verpleeghuis verhuizen, neemt de vraag naar (complexe) verpleeghuiszorg de komende decennia sterk toe. Verpleegkundigen en verzorgenden vormen de spil in deze zorg. Hun werk bepaalt grotendeels de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners, hun conditie en dagelijks functioneren. Het project omvat drie deelprojecten, die nauw met elkaar samenhangen.

Drie subprojecten
Het eerste project draait om de vele gezondheidsklachten waarmee verpleeghuisbewoners kampen: van ondervoeding tot doorligwonden, gedragsproblemen en valincidenten. In dit project wordt een integrale aanpak ontwikkeld voor al deze zorgproblemen tegelijk, in plaats van de huidige gefragmenteerde aanpak voor afzonderlijke problemen. In die aanpak zal het stimuleren van beweging in alledaagse activiteiten centraal staan om de zelfredzaamheid van ouderen te behouden en verbeteren.

 

Kennis 

Het tweede project zoekt oplossingen voor het probleem dat wetenschappelijke kennis vaak niet doordringt tot de zorgpraktijk, mede doordat de meeste zorgverleners in verpleeghuizen te laag opgeleid zijn om deze kennis toe te kunnen passen. In het derde project wordt tenslotte gekeken naar de het verhogen van expertise van de zorgverleners.

 

Verpleegkundige als rolmodel

Uit eerder onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven in een verpleeghuis nauw samenhangt met het opleidingsniveau van zorgverleners en dat de inzet van meer verpleegkundigen in plaats van verzorgenden leidt tot betere uitkomsten. Door verpleegkundigen als inhoudelijke leiders op de werkvloer te (her)introduceren, die als rolmodel dienen voor hun collega’s en de wetenschappelijke kennis kunnen aandragen, kan ook via deze weg de kwaliteit van zorg aan ouderen in verpleeghuizen worden verbeterd.

 

Bron: Universiteit Maastricht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.