Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Angst voor vallen leidt tot vallen

Ouderen met valangst of met impulsief gedrag hebben meer kans om te vallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Miriam Reelick van de Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelde een cursus, bestaande uit groepsgesprekken en bewegingsoefeningen waarbij veel aandacht was voor het leren kennen en leren accepteren van je grenzen. Zowel ouderen als hun mantelzorgers zijn bang voor vallen omdat de oorzaak vaak niet duidelijk is en gevoelens van frustratie en machteloosheid ontstaan. Bovendien bestaat de angst voor de gevolgen van vallen.

 

Niet voor iedereen

Na evaluatie concludeerden de onderzoekers dat de cursus niet voor iedereen geschikt is. Mensen die bijvoorbeeld slecht kunnen horen, of mentale problemen hebben, kunnen beter individueel les krijgen. Reelick ontwikkelde daarom een aangepaste cursus die individueel kan worden aangeboden.

Taboe doorbreken
Op basis van de evaluatie concludeert Reelick dat een ‘zorg op maat’ aanpak zeer belangrijk is voor een efficiënt preventieprogramma. Het is volgens haar dan ook belangrijk om taboes rondom vallen te doorbreken. Ouderen verzwijgen soms dat ze vallen uit angst voor negatieve reacties van de omgeving, of omdat ze bang zijn daardoor in een verzorgingshuis terecht te komen.

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.