Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Antibiotica vaak verkeerd ingezet

Huisartsen schrijven vaak onterecht antibiotica voor bij keelontsteking of andere luchtweginfecties. Antibiotica verkorten de ziekteduur nauwelijks en werken vaak niet omdat het om een virusinfectie gaat.
Antibiotica vaak verkeerd ingezet

Dat stelt huisarts Huug van Duijn in zijn promotieonderzoek dat hij verrichtte aan het UMC Utrecht. Veel huisartsen schrijven antibiotica voor om tegemoet te komen aan wensen van de patiënt. Patiënten zijn meer dan huisartsen overtuigd van de ernst van luchtwegklachten. Ook vinden patiënten het eerder nodig antibiotica te krijgen en verwachten ze daar een snellere genezing van.

Tweedekeus
Opvallend is dat het aandeel van tweedekeus antibiotica toegenomen is van 9 naar 25 procent. Deze reservemedicijnen zijn bedoeld voor mensen die allergisch zijn voor gewone antibiotica of voor het geval de eerste keus niet goed werkt. Huisartsen die vaak artsenbezoekers ontvangen, zijn meer geneigd tweedekeus antibiotica te gebruiken.

Voorschrijfgedrag
In een vergelijking met België en Groot-Brittannië zag Van Duijn verder dat huisartsen meer antibiotica voorschrijven als ze direct financieel afhankelijk zijn van patiënten. Nauw contact met collega-huisartsen beperkt juist het voorschrijfgedrag. Het onderzoek maakt deel uit van de Tweede Nationale Studie waarin de behandeling van 400.000 patiënten van 195 huisartsen in kaart gebracht is.

1 REACTIE

  1. ja de artsen schrijven A.B. voor omdat de patient geen geduld heeft een mankementje eerst eens een week af te wachten voordat ze naar de dokter lopen.
    De wacht kamers zouden dan ook minder vol zijn
    ook bij ons in verpleejhuis-wat toch Wonen voor bewoners is word er bij ieder kuchje een arts opgetrommeld,die dan luchtweg infectie constateert en daarop geen aktie onderneemt,dus overbodig ter tonele verschenen is,in avond of weekend
    Kosten in de zorg kunnen omlaag als er proffesioneel personeel aanwezig is die dit rustig beoordelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.