Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antibioticum co-trimoxazol bij middenoorontsteking kinderen kort werkzaam

Behandeling korter dan een jaar met het antibioticum co-trimoxazol is effectief bij kinderen met chronische middenoorontsteking. Dat stelt Erwin van der Veen in zijn proefschrift.
Antibioticum co-trimoxazol bij middenoorontsteking kinderen kort werkzaam

Van der Veen verdeelde 101 kinderen met chronische middenoorontsteking in twee groepen. De helft van de kinderen kreeg volgens loting zes tot twaalf weken lang het antibioticum co-trimoxazol, de andere helft kreeg een placebo.

Standaard
Ze kregen dit bovenop de standaardbehandeling met oordruppels. Na zes weken zakte het percentage kinderen met een ontsteking in de antibioticumgroep naar 28 procent, in de placebogroep was het 53 procent. Na twaalf weken waren deze percentages 32 en 47.

Conclusie
Het gehoor en de kwaliteit van leven verschilde niet tussen beide groepen, en een jaar later was ook het verschil in ontstekingen verdwenen. Het gebruik van co-trimoxazol heeft dus slechts een kortdurend gunstig effect.
  
Erwin van der Veen  promoveert 3 maart op het proefschrift Management of chronic mucosal otitis media in children.  

Door: redactie Nursing 

Behoefte aan meer verdieping? Abonneer je nu op Nursing 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.