Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Onvoldoende aandacht voor medicatieveiligheid’

Minister Schippers is er niet van overtuigd dat zorgverleners medicatieveiligheid voldoende urgentie geven in hun dagelijks handelen. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Onvoldoende aandacht voor medicatieveiligheid’

In de periode van 2005 tot 2008 is het aantal mogelijk vermijdbare geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames licht gedaald van 20 naar 18 procent. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie VWS. Het type mogelijke vermijdbare opnamen, zoals bloedingen en elektrolytstoornissen, is niet veranderd. Evenals de oorzaken, zoals dubbele medicatie, geen beschermende medicatie, doseringsfouten en contra-indicaties. Middelen die een rol spelen bij vermijdbare ziekenhuisopnames zijn nog steeds NSAID’s, diuretica, trombocytenaggregatieremmers, orale anticoagulantia, benzodiazepinen, opioiden, bètablokkers, calciumantagonisten, bloedglucoseverlagende middelen en RAS-remmers.

Minister teleurgesteld
‘Er is sprake van een dalende trend met betrekking tot de geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames, maar ik ben helaas nog niet overtuigd dat zorgverleners medicatieveiligheid voldoende urgentie toekennen in hun dagelijks handelen’, schrijft minister Schippers in de brief naar de Kamer. ‘Ik ben teleurgesteld over het feit dat niet door alle betrokken beroepsgroepen de aanbevelingen voldoende zijn opgepakt, terwijl zij voor een groot deel reeds deel uitmaken van de vigerende NHG/CBO-richtlijnen. Ik roep de beroepsgroepen op om deze richtlijnen verder aan te scherpen en zorg te dragen voor naleving op dit punt.’

Rol van de verpleegkundige
Hoewel de huisarts en de apotheek natuurlijk de verantwoordelijkheid hebben voor de medicatie, heeft ook de verpleegkundige een belangrijke rol in het bewaken van de medicatieveiligheid. In Nursing februari vertelt apotheker Annemieke Horikx van de KNMP: ‘Verpleegkundigen signaleren vaak als eerste bijwerkingen en interacties. Wees bijvoorbeeld alert op pikzwarte ontlasting, wat kan duiden op gastro-intestinale bloedingen. Ook als de ouderen van de ene op de andere dag verward reageert, is dit vaak een gevolg van de medicatie.’

In Nursing februari vind je een overzicht van de meest voorkomende mediatie in de ouderenzorg met informatie over bijwerkingen, interacties en extra informatie bij ouderen.

Bekijk hier het rapport dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Rijksoverheid.nl / Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

5 REACTIES

 1. Baxterrollen zijn inderdaad erg handig als de patient zelf zijn medicatie in moet nemen op de goede tijden, echter een “gebruiksaanwijzing” mist, waar juist de belangrijke bijwerkingen en symptomen op staan. Ook baal ik er wel van dat nu alle schuld op de verpleegkundigen lijkt te worden geschoven, terwijl de artsen toch echt voorschrijven!
  We doen ons best als verpleegkundigen, maar kunnen helaas nog steeds niet toveren en zijn ook niet helderziend, echt niet. Artsen: geef het door als er wijzigingen zijn en waar we op moeten letten!
  M.i. zou het ook schelen als “medicatie” als vak wordt gegeven op de opleidingen. Tot ik afgestudeerd was, is er op de opleiding nog nooit met een woord gerept over medicatie. Reflecteren werd echter tot in den treuren uitgekauwd. Prioriteiten!

 2. Lees alle reacties
 3. Een verpakking middels de medicatierol kan een boel problemen voorkomen. Als er dan ook nog een remote controle van de medicatie inname mogelijk is, dan kan de verpleegkundige zich maximaal richten op de andere kerntaken. De PICO is een mogelijkheid om dat te bereiken.

 4. Helemaal mee eens. Artsen en medisch specialisten geven wijzigingen niet door; communiceren onvoldoende met elkaar; medicatie wordt nog vlak voor ontslag aangepast waardoor niemand weet wat nu is afgesproken, enz.. Apothekers nemen hun verantwoordelijkheden niet want “dat kost tijd en ze krijgen het niet betaald”. En de medewerker in de thuiszorg of het verzorgingshuis zit dan met een probleem en moet vaak veel tijd inversteren om eea in goede banen te leiden.
  Helaas nog steeds vaak de praktijk, ondanks overleg en vastgestelde samenwerkingsafspraken.

 5. Het is allemaal erg belangrijk en medicatieveiligheid speelt momenteel een erg belangrijke rol ook bij onze organisatie. Echter ben ik van mening dat er op thuiszorgniveau eerst maar eens maatregelen moeten worden getroffen dat alle apotheken en huisartsen zich aan de wetten en afspraken houden en dat de faciliteiten ook worden gegeven dat wij als wijkverpleegkundigen op verantwoorde wijze medicatie kunnen geven. Alleen een goede wil vanuit de thuiszorg is niet voldoende als de apotheek of/en huisarts niet meewerken aan een betere medicatieveiligheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.