Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App meet stemming bij gebruik antidepressiva

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een app ontwikkeld die antidepressiva-gebruikers laat zien wat het effect is van het medicijn.

De app geeft informatie over het starten of stoppen met de medicijnen. In de praktijk blijkt starten en stoppen met antidepressiva erg lastig. Veel mensen stoppen vanwege de bijwerkingen vroegtijdig met het slikken van antidepressiva, maar ze hebben deze medicijnen wel nodig om beter te worden. Mensen die willen stoppen hebben het moeilijk omdat er afbouwverschijnselen kunnen optreden.  Met de app kan je op een rustig moment lezen wat antidepressiva met je gedrag en gezondheid doen.

MoodMeter

Een belangrijk onderdeel van de app is de ‘MoodMeter,’ waarmee de gebruiker zijn of haar stemming kan bijhouden en kan meten hoe depressief hij of zij is. Het effect van de behandeling of de gevolgen van het stoppen worden daardoor inzichtelijk voor de gebruiker en de behandelaar. De patiënt kan de informatie per e-mail naar zijn behandelaar sturen.

 

Start en Stop

De informatie op de app is gebaseerd op de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie bij volwassenen (2009). De app is vooralsnog ontwikkeld voor de iPhone, maar het IVM werkt aan een versie voor andere smartphones. De Start & Stop app Antidepressiva is gefinancierd door Menzis.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.