Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baankansen mbo-verpleegkundigen toch gunstig

De arbeidsmarkt voor mbo-verpleegkundigen is gunstiger dan gedacht, zo blijkt uit de meest recente prognose van SBB, die de cijfers voor het mbo-onderwijs verzamelt en publiceert op de website ‘Kansen op werk’.
verpleegkundigen.jpg
Foto: ANP

De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voorspelt in ‘Kansen op werk’ hoe groot de kans is dat leerlingen die nu aan een opleiding beginnen straks een baan kunnen vinden. De mbo-verpleegkundige (niveau 4) heeft de best mogelijke prognose gekregen, een ‘5’ op een schaal van 1 tot 5. dat Voor de  opleiding tot verzorgende op niveau 3 zijn de kansen op werk iets minder (‘4’), maar nog altijd ruim voldoende.
De SBB-cijfers spreken eerdere, ongunstigere arbeidsmarktprognoses tegen.  De Keuzegids Hoger Onderwijs noemde de vooruitzichten voor mbo’ers ongunstig vanwege bezuinigingen in de zorg.

Minder kans op baan?
Onlangs bleek juist dat het perspectief op een baan na een mbo-opleiding juist flink was versléchterd. Lees meer>>

‘Het is lastig te voorspellen, omdat er verschillendende ontwikkelingen door elkaar spelen’, zegt arbeidsmarktonderzoeker Willem van der Windt van onderzoeksinstituut Kiwa. Zijn prognose is een stuk voorzichtiger. ‘Feit is dat ziekenhuizen in de komende jaren meer hbo’ers willen aannemen. De komende jaren gaan de oude ‘A’s met pensioen. De ziekenhuizen vervangen die over het algemeen door niveau 6 (voorheen niveau 5). Ook in de thuiszorg worden naar verhouding meer hbo’ers gevraagd. Daar verlangen verzekeraars dat. Tot slot trekt ook nog eens de GGZ aan deze groep.’

De vraag
De grote vraag is wat zorginstellingen bij aanblijvende tekorten aan hbo’ers zullen verzinnen. Gaan zij het werk anders organiseren, toch voor lagere kwalificaties kiezen of intern ‘opscholen’? Hoewel de arbeidsmarktpositie van de mbo-verpleegkundige de komende jaren er volgens Van der Windt toch wel minder gunstig uitziet dan in voorgaande jaren, kan het zijn dat door het tekort aan hbo-v de vraag naar mbo toch weer wat aantrekt, is zijn conclusie.

SBB. Kansen op werk.

Kiwa. Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015-2019. CAOP, 2015

Kiwa. Toekomstverkenning Arbeidsmarkt van verpleegkundig, verzorgend en sociaal agogisch personeel 2015-2019, CAOP, 2015

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.