Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Richtlijn chronische pijn bij ouderen niet per se nodig’

De Vlaamse verpleegkundige specialist pijn Susan Broekmans is kritisch op de onlangs verschenen multidisciplinaire richtlijn chronische pijn bij kwetsbare ouderen. ‘Er bestaan al heel wat goede internationale richtlijnen over chronische pijn bij ouderen. Het lijkt mij onnodig om iedere keer weer het warm water uit te vinden’, zegt Broekmans in Nursing januari.
‘Richtlijn chronische pijn bij ouderen niet per se nodig’

Vorig jaar ontwikkelde Verenso de multidisciplinaire richtlijn over de herkenning en behandeling van chronische pijn bij kwetsbare ouderen. Deze pijn wordt onvoldoende herkend en behandeld, aldus Verenso. ‘De gedachte, ook onder zorgverleners, dat pijn bij de ouderdom hoort en dat ouderen ermee moeten leven, is echt achterhaald. Vooral verpleegkundigen hebben daarom een belangrijke rol in het signaleren van pijn bij ouderen’, vertelt Corinne de Ruiter van Verenso in Nursing. Daarom ontwikkelde Verenso niet alleen een richtlijn, maar ook speciale handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden met tips en trucs.

Voldoende informatie in bestaande richtlijnen
De Vlaamse verpleegkundig specialist Broekmans staat niet direct te juichen als ze hoort over een speciale richtlijn over de herkenning en behandeling van chronische pijn bij kwetsbare ouderen. Broekmans denkt dat bestaande internationale richtlijnen voldoende informatie bieden aan verpleegkundigen. ‘Voor de praktische toepassing van een richtlijn zal men deze bovendien steeds moeten ‘vertalen’ naar het beleid van de specifieke instelling. De meeste richtlijnen komen ook heel goed overeen en doen dezelfde aanbevelingen. Denk bijvoorbeeld aan het bevragen van pijn: dit moet regelmatig gebeuren, bij voorkeur verder gaand op zelfrapportage van de patiënt, indien dit niet mogelijk is moeten we gedragsobservatieschalen gebruiken’, zegt Broekmans in Nursing.

Pijnmedicatie
Ook als het gaat om het bestrijden van pijn vindt Broekmans de internationale richtlijnen al eenduidig genoeg. ‘Zoals dat pijn zeker behandeld moet worden, maar dat men bij ouderen wat voorzichtiger moet handelen in verband met comorbiditeit en verhoogde gevoeligheid voor bijwerkingen en/of het effect van pijnmedicatie.’ Broekmans vindt wel dat er nationale aanpassingen van internationale richtlijnen wenselijk zijn als het gaat om de keuze van medicatie met betrekking tot vergoeding en de organisatie van zorg.

Specifieke informatie
De Ruiter is verbaasd over de kritiek van haar Vlaamse collega en vindt dat Broekmans onvoldoende inhoudelijke argumenten geeft. Mede namens de werkgroep die de richtlijn heeft opgesteld, onderstreept De Ruiter juist het belang van de speciale richtlijn.‘Kwetsbare ouderen met specifieke chronische aandoeningen kunnen anders reageren op pijn(bestrijding) dan relatief gezonde ouderen. Verschillen zijn er in pijnintensiteit, pijndrempel en pijngedrag, de bruikbaarheid van pijnmeetinstrumenten en de effectiviteit en veiligheid van pijnmedicatie. De richtlijn geeft hier concrete informatie over. Daarbij vonden twaalf toonaangevende (wetenschappelijke)  organisaties de richtlijn zo nodig dat ze er 2,5 jaar aan gewerkt hebben om ruim 450 wetenschappelijke publicaties te beoordelen. Ook vanuit de praktijk merken we dat (pijn)verpleegkundigen de richtlijn als bruikbaar en zinvol hebben beoordeeld. Ik denk ook dat we de verpleegkundige beroepsgroep in de kou laat staan door ze een goed bruikbaar instrument te ontraden op basis van een weinig onderbouwde mening van collega Broekmans.’

Alles over de multidisciplinaire richtlijn over chronische pijn bij ouderen lees je in het artikel in Nursing januari. Abonneren op Nursing?

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.