Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts staat open voor voorschrijven door verpleegkundige

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen zijn vrij positief over de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen. Verpleegkundig specialisten zijn het meest positief. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en KNMG in het International Journal of Nursing Studies.
Arts staat open voor voorschrijven door verpleegkundige
Foto: ANP

Achtergrond

De laatste twintig jaar hebben verpleegkundigen in steeds meer landen voorschrijfbevoegdheid gekregen. Voor een optimale implementatie is het belangrijk dat artsen deze voorschrijfbevoegdheid ondersteunen. Eerder onderzoek toonde aan dat juist zij de meeste bezwaren hebben. Deze onderzoeken waren echter over het algemeen kleinschalig en vaak beperkt tot de situatie in Engeland.

Het onderzoek

Onderzoekers van NIVEL en KNMG hebben nu een grootschalig survey-onderzoek uitgevoerd in Nederland.  Het onderzoek vond plaats onder 1257 deelnemers uit drie landelijke panels: het Panel Verpleging & Verzorging van het NIVEL, het KNMG ledenpanel en de leden van V&VN Verpleegkundig Specialisten.

Positief

Uit dit onderzoek blijkt dat de deelnemers uit alle drie de beroepsgroepen over het algemeen neutraal tot positief tegenover de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen staan. Verpleegkundig specialisten zijn het meest positief. NIVEL-onderzoeker Marieke Kroezen: ‘Opvallend genoeg verschillen verpleegkundigen en artsen weinig in hun visie op de voorschrijfbevoegdheid. Beide groepen zijn even positief over de voordelen die het voorschrijven door verpleegkundigen oplevert voor het dagelijks werk van verpleegkundigen en de verpleegkundige professie. Ook over de gevolgen van het voorschrijven door verpleegkundigen op de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid lopen de opvattingen van de beroepsgroepen niet veel uiteen.’

Hoopvol

De artsen bleken gemiddeld iets meer zorgen te hebben over de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid dan de verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Maar ook dit verschil was opvallend bescheiden. Dit resultaat is hoopvol: het vergroot de kans op een succesvolle implementatie. Marieke Kroezen: ‘Nu blijkt dat men neutraal tot positief is, zal dit geen groot issue zijn bij de implementatie van de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen. Dit is een belangrijk resultaat.’ Wel stellen de onderzoekers dat het belangrijk is dat de zorgen van artsen een aandachtspunt blijven.

 

Lees hier de complete publicatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.