Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Stop met de griepprik of doe goed onderzoek’

‘De waarde van de griepprik is gebaseerd op dubieuze statistische aannames. We moeten voor eens en voor altijd een goed onderzoek doen, of we stoppen ermee.’ Het zijn woorden van Miquel Ekkelenkamp, arts-microbioloog, gisteren in zijn column in dagblad Trouw.
‘Stop met de griepprik of doe goed onderzoek’

 

Volgens Ekkelenkamp zijn de onderzoeken die de griepprik ondersteunen, van ‘inferieure kwaliteit’, lijden ze aan fouten die het effect van vaccinatie overschatten en hebben ze soms ‘krankzinnige uitkomsten’. Ekkelenkamp in zijn column: ‘In één studie verminderde de vaccinatie de kans om dood te gaan met een onmogelijke 50 procent; kennelijk beschermde influenzavaccinatie hier ook tegen verkeersongelukken en kanker. Het influenza-vaccinatieprogramma is helemaal niet bedoeld om ziekte te voorkomen bij gezonde mensen jonger dan 65: het is bedoeld om stérfte te voorkomen bij mensen bóven de 65. Uit het kleine beetje onderzoek onder 65-plussers blijkt de bescherming in deze groep veel slechter, mogelijk zelfs verwaarloosbaar. Ook patiënten met afweerstoornissen hebben er nauwelijks baat bij.’

Vaccinaties
Volgens Ekkelenkamp moet er een plan komen. ‘Een plan om te voorkomen dat we jaarlijks tientallen miljoenen euro’s blijven uitgeven aan een vaccin dat een ziekte niet uitroeit, waarvan de werkzaamheid op zijn best matig is, en de geboekte gezondheidswinst onduidelijk. Volgens de minister kosten de vaccinaties ons jaarlijks 57 miljoen euro en een groot deel van de kosten zijn in deze schatting niet eens meegenomen.’

Griepprik en verpleegkundigen
De griepprik is al jaren een punt van discussie. Ook op Nursing.nl laaide dit jaar de discussie weer op. Aanleiding waren wetenschappelijke artikelen in het Geneesmiddelenbulletin en The Lancet, die concludeerden dat er geen overtuigend bewijs is dat deze vaccinatie zinvol is. Bij verpleegkundigen is het enthousiasme voor de griepprik nooit groot geweest. In een peiling van Nursing in 2008, zei 45,6 procent van de poll-stemmers geen griepprik te willen omdat zij kerngezond is en ‘niet zomaar in zich laat prikken.’ Een ander groot deel wil eerst weten of de prik wel werkt, voordat zij zich laat inenten. Dit jaar gaf een poll op Nursing.nl wederom aan dat de animo voor een griepprik bijzonder laag is.

Trouw / Nursing
Door: redactie Nursing

Bekijk ook het dossier Griep.

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


 

 

3 REACTIES

  1. @Bram: In de reguliere zorg wordt gestreefd naar evidanced based behandelen. Deze vaccinaties zijn dit absoluut niet! Ik vind de uitdrukking: “de werkzaamheid is aanwezig”, erg zwak uitgedrukt.
    Daarbij is mijn mening dat ik mij niet kan laten vaccineren met als reden de Patient te moeten beschermen. De griep is niet de enige ziekte die zeer vervelend kan zijn bij de verzwakte medemens. Hoeveel en voor welke “beestjes” moeten wij ons in de toekomst dan laten vaccineren.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb hem dit jaar ook niet gehaald. Ik ben namelijk ieder jaar voor die tijd al ziek van de griep. Laat ze inderdaad maar eens kijken wat ze er tegen doen kunnen. Ze zijn bij mij en ook veel bewoners met wie ik werk vaak toch te laat.
    Daarbij laat ze eens wat doen tegen de buikgriep?? die is veel erger met veel grotere gevolgen vooral voor de oudere bewoner.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.