Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

‘Verpleegkundige zonder vaccin brengt patiënt in gevaar’

‘Verpleegkundigen zijn steeds minder bereid zich te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Terwijl de bijwerkingen van vaccins tegenwoordig gering zijn.’ Dit zegt Professor Van der Meer, internist in het UMC St. Radboud in het NRC Handelsblad.
‘Verpleegkundige zonder vaccin brengt patiënt in gevaar’

Van der Meer, zelf lid van de Gezondheidsraad, lid van het Centrum Infectieziekten Bestrijding en vicepresident van de Academie van Wetenschappen (KNAW), denkt dat verpleegkundigen geen vaccinatie willen omdat ze er niet genoeg over weten. ‘Men twijfelt aan het nut van de vaccinaties en heeft kennelijk geen besef van de zegeningen van twee eeuwen vaccinatiegeschiedenis.’

Succesvolle vaccinatiecampagnes
Ook denkt Van der Meer dat bij velen de mislukte vaccinatiecampagne tegen HPV nog vers in het geheugen ligt. ‘Maar de vaak dodelijke ziekte pokken werd wereldwijd uitgeroeid dank zij het vaccin ontwikkeld door Jenner. De vaccins tegen tetanus, difterie, poliomyelitis (kinderverlamming), mazelen, bof en rode hond hebben door hun grootschalige toepassing in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) deze ziekten in Nederland vrijwel doen verdwijnen. Nog kort geleden werden door het RVP successen geboekt tegen Haemophilus influenzae B en tegen de meningokok groep C.’

Bijwerkingen
Volgens Van der Meer hoeven verpleegkundigen niet bang te zijn voor bijwerkingen. ‘Alle medicijnen hebben bijwerkingen, ook vaccins. Maar deze bijwerkingen moet men afwegen tegen de voordelen: een veel geringere kans op de ziekte met alle gevolgen. Daar komt bij dat de bijwerkingen van de huidige vaccins zeer gering zijn. Bij de meeste mensen beperkten deze zich tot een stijf gevoel ter plaatse van de injectie en wat roodheid. Een enkeling ondervindt een heftiger reactie. Deze heftiger reacties worden zeer nauwkeurig bijgehouden. Uit registratie weten we dat er slechts bij 1 op de 3000 vaccinaties een bijwerking optreedt die moet worden gemeld. Bij de vaccinatie tegen Mexicaanse griep zullen behalve wat gevoeligheid op de injectieplaats geen belangrijke bijwerkingen optreden bij tienduizenden inentingen.’

Vaccinatie Mexicaanse griep onmisbaar
Maar overal geldt: zeldzame bijwerkingen zijn niet uit te sluiten. Van der Meer: ‘Vandaar het advies om alleen diegenen te vaccineren die een belangrijk voordeel hiervan hebben. Bij voorkoming van de Mexicaanse griep is vaccinatie van gezondheidswerkers met patiëntencontacten onmisbaar. Daarom is vaccinatie voor hen een professionele plicht.’

Ook artsen willen niet
Overigens bleek uit een poll van medisch vakblad Medisch Contact dat ook ruim een kwart van de artsen zich niet wil laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Tegenstanders van vaccinatie spreken van een ‘hype’ over een ‘milde griep’ en vinden het opvallend dat ze geen berichten tegenkomen over het verloop van de griep in Mexico.

NRC Handelsblad
Door: redactie Nursing

Bekijk hier ook het dossier Mexicaanse griep
Te weinig griepvaccins voor verpleegkundigen
Ook ruim kwart artsen wil geen griepvaccinatie

19 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Graag wil een werkboekje van de werkgroep ‘Wij worden wakker’ onder de aandacht brengen zodat een ieder zijn of haar blikveld kan verruimen over het al dan niet vaccineren tegen ‘Mexicaanse griep’. De werkgroep geeft geen adviezen omdat geen arts deel uitmaakt van de werkgroep. Wel heeft Drs. Marcel Messing zijn bijdrage geleverd aan het werkboekje. Marcel Messing is antropoloog en filosoof met tal van boeken en artikelen diverse poëziebundels op zijn naam, adviseur van het IKON-tv programma ‘Via Mystica’, medewerker van de Nederlandse tijdschriften InZicht en Prana. Verder zijn er diverse boeken van hem vertaald, is hij een veelgevraagd spreker in binnen-en buitenland en hij genoot onderricht van o.a. Tibetaanse rinpoche`s (kostbare leraren). Als laatste wil ik nog noemen dat zijn spraakmakende boek ‘Worden wij wakker? Over de verborgen krachten achter het wereldtoneel’. Dit boek maakte in diverse landen veel los terwijl zijn gelijknamige DVD inmiddels in tien talen is vertaald en is bekeken door een miljoenen publiek. Primair hoopt de werkgroep een brede discussie op gang te brengen.
  Het werkboekje is ook verzonden aan diverse politici, overheidsinstanties, media, tijdschriften en kranten in Nederland en België, zodat een groot publiek zich op de hoogte kan stellen van wat zich momenteel afspeelt.
  Dit kleine werkboekje is te verkrijgen bij Frontier Publishing, Postbus 10681, 1001 ER Amsterdam. Telefoon 020 3309151. Zie ook http://www.wijwordenwakker.org
  Het lezen van dit boekje en nog veel andere bronnen heeft mij in ieder geval doen besluiten mij niet te laten vaccineren.
  Beste collega`s, heel veel inspiratie en wijsheid toegewenst inzake deze Mexicaanse griep problematiek.

 3. Het pandemisch vaccin tegen nieuwe influenza A/H1N1 wordt dmv een zgn ‘mock-up’vaccin gemaakt; dit ‘moedervaccin’bevat een ander (geinactiveerd) virus. Dat virusmateriaal wordt vervangen door geinactiveerd H1N1 virusmateriaal. De bijsluiters van deze mock-up ‘moeder’vaccins (Pandemrix van GSK en Focetria van Novartis) zijn te vinden op de Emea-website (European Medicins Agency: http://www.emea.europa.eu)
  Pandemrix: http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/emea-combined-h832nl.pdf
  Focetria:http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/focetria/H-710-PI-nl.pdf
  Hier vind je de samenstelling van het vaccin inclusief adjuvantia en de risico schattingen (helemaal achteraan in beide documenten).
  Ten aanzien van het mogelijk kunnen besmetten van je patienten: de gezondheidsraad, waarvan de leden veel belangenverstrengeling hebben met de farmaceutische industrie, baseert zich op engels onderzoek wat zou aantonen dat vaccinatie van gezondheidswerkers in verpleeghuizen effect heeft op griep bij bewoners.
  Er zijn echter ook onderzoeken die een andere uitkomst hebben, deze worden echter steselmatig genegeerd. Een voorbeeld vind je hier:”There is no high quality evidence that vaccinating healthcare workers reduces the incidence of influenza or its complications in the elderly in institutions”
  Link: http://www.cochrane.org/reviews/en/ab005187.html Het Cochrane institute is een onafhankelijke non-profit organisatie.
  De werking van griepvaccins staat trouwens ter discussie: ‘There is not enough evidence to decide wether routine vaccination to prevent influenza in healthy adults is effective’ http://www.cochrane.org/reviews/en/ab001269.html

 4. Ik vind dat er erg overtrokken gereageerd is op de Mexicaansa griep. Men maakt aparte afdelingen, speciale poetsprotocollen etc.. Goede handehygiëne is het belangrijkste. Wat betreft mezelf: ik laat me ook niet vaccineren tegen de “gewone ” najaarsgriep. Ik heb geen risicofactoren dus waarom zou ik me tegen de Mexicaanse griep wel laten vaccineren. Bovendien denk ik dat ik eerder ziek wordt van de patiënten dan dat ik het aan hen geef.

 5. Hepatitus B injecties (vaccins) zijn uitvoerig getest !
  Dus omdat deze viroloog zegt dat het wel meevalt met de bijwerkingen is het ook zo ?? Er staat nergens in het artikel dat dat ook uitvoerig getest is. Wat ik aan “mijn kwetsbare patiënten” verplicht ben is dat ik er goede hygiene op na houd, niet dat ik (oke dit klinkt wat dramatisch…) mijn “leven” in de waagschaal stel. Dit is dus niet een automatisch tegen zijn, maar ik wil zekerheid. De vaccinaties in de VS in 1976 spreken boekdelen. Ik heb al jaren geen griep meer gehad, ik kan het me niet meer herinneren… Dus…

 6. Hoe kan het toch zijn dat wetenschappers zich zo door de industrie laten manipuleren en dicteren! Voor deze milde griep zijn door de industrie miljoenen geïnvesteerd en die moeten er nu natuurlijk uitkomen ten koste van wie of wat dan ook. Ik denk er niet over me te laten vaccineren! De pokken ,difterie enz entingen waren entingen waar duizenden levens door zijn gered. Daar praten we nu helemaal niet over, hoogstens over een enkele zwakke in de samenleving. Ik ga geen ad hoc geproduceerde rommel in me laten spuiten om anderen hun zakken te laten vullen met ook nog de kans op het guillain barré virus waardoor je jarenlang verlamd kan worden. Hiervoor is al in GB gewaarschuwd door 25 neurologen.Nee mensen gebruik je eigen verstand en weeg voordelen en risico’s goed tegen elkaar af!

 7. Nog geen respons op wetenschappers in de USA dat allang aangetoond hebben dat schoolgaande kinderen, hun leerkrachten en ouders eerst gevaccineerd moeten worden om een epidemie te voorkomen. Patienten hebben meer problemen te vrezen van hun kleinkinderen dat hun verpleegkundigen.

 8. Ik ben geschokt door alle negatieve reacties o het artikel van van der Meer. Vaccineren is een groot goed dat heel veel menesen levens heeft gered. We vinden wel dat de werkgever ons moet beschermen tegen alle mogelijke bedrijfsrisico’s (agresssie, rugklachten enz),maar aan een vaccinatie willen we niet meewerken. Hebben deze verpleegkundigen ook de vaccinatie tegen hepatitis B geweigerd?? Behalve dat je je zelf beschermt bescherm je ook de patient.

 9. Ik word moe van die reactieve, slecht geinformeerde verpleegkundigen die om onzin-redenen zich niet willen laten vaccineren. Vaccinatie is veilig (lees Osterhaus in de laatste Nursing er maar op na) en we zijn het onze kwetsbare patienten verplicht, punt uit. Of je zelf zo bang moet zijn voor de griep doet dan niet ter zake. Niet altijd over tegen zijn, dat zou onze beroepsgroep sieren!

 10. De mexicaanse griep gaat hier allang rond. En straks nog vaccineren?
  Niemand wordt er op getest,dus of je het wel of niet gehad hebt,is de vraag. Wanneer patienten vanwege hun weerstand niet ingeent kunnen worden,moet je de omgeving aanpakken. Maar meestal kun je de zwakkere beter zelf inenten. Ze komen het toch wel tegen in de vorm van bezoek of wat dan ook. Daar zijn wij als verpleegkundige niet voor nodig. Ik bouw liever een natuurlijke weerstand op. Veel vaccins hebben bereikt dat ziektes hier niet meer zijn. Maar het blijkt dat nogal wat baby’s er wel ziek van worden(overlijden). Dus zo maar zeggen’laat je vaccineren,bijwerkingen zijn nihil’vind ik kort door de bocht.

 11. Voor mij geen vaccinatie, ik wil die zooi niet in mijn lichaam, lees internet er maar ‘ns op na, kwik, squalene, echt het ergste gif, nee mij niet gezien!!!
  Lees sites zoals argusoog.org maar eens er op na, en vele, vele andere sites, het is echt troep. En bovendien waar zijn die grote aantallen mensen die de mexicaanse griep hebben, ik heb ze nog niet gezien. Nee mensen weest gewaarschuwd!!!
  Neem dat gif niet!!!
  Zorg voor goede hygiëne en leef gezond, neem voldoende rust, dat is mijn advies!!!

 12. Dokter Jos van der Meer moet in de kop van een artikel maar eerst eens zijn eigen beroepsgroep aanspreken. Als die het al niet snappen (25 % van de dokters wil zich niet laten vaccineren) wie dan wel. Ik vind het van professionele grootheid getuigen om eerst naar de eigen beroepsgroep te kijken.
  Het is min om als vicevoorzitter van de KNAW je zo laatdunkend over de verpleegkundige uit te laten.

 13. Zolang het vaccin niet getest is laat ik mij niet vaccineren !
  De vaccinaties in de VS in de jaren 60 hebben meer levens gekost als de griep die daar toen uitbrak.
  de opmerking hierboven over alle vaccins hebben bijwerkingen vind ik te “generaal” het zegt nog steeds niets over ernsige bijwerkingen. Wat als me dat gebeurd ?? Wie helpt me financieel als ik niet meer kan werken ?? Mijn werkgever de overheid de pharmaceutische industrie ??

 14. Wat ik nou zo graag zou willen weten en waar ik nog nergens een bevredigend antwoord heb gezien.
  Als je je laat vaccineren, bescherm je dan echt de patienten, volgens mij bescherm je je voornamelijk zelf en kan je nog steeds drager zijn van het griepvirus en dit overbrengen naar andere mensen in je omgeving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.