Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Verpleegkundigen hebben plicht iets te doen aan pijn’

Verpleegkundigen hebben het grote voorrecht om 24 uur per dag in contact te staan met patiënten. Daarom vervullen ze een belangrijke taak in de pijnbestrijding. En hebben ze de plicht iets te veranderen aan pijn. ‘Want een patiënt die pijn heeft, knapt minder snel op dan een patiënt zonder pijn.’
‘Verpleegkundigen hebben plicht iets te doen aan pijn’

Dat betoogde Prof. Dr. Jürgen Osterbrink afgelopen donderdag tijdens de 14e Anna Reynvaan Lezing. Osterbrink studeerde filosofie en verpleegkunde en is directeur van het Institute of Nursing Science van de Paracelsus Universiteit te Salzburg in Oostenrijk.

Pijn scoren
Uit Europees onderzoek blijkt dat Nederland het goed doet op het gebied van pijnregulatie in vergelijking met andere Europese landen, vertelt Ostenbrink. Dat betekent echter niet dat we achterover kunnen leunen. Juist omdat de verpleegkundige zo dicht bij de patiënt staat, is zij in staat pijn in een vroeg stadium te signaleren, te noteren en te registreren. Let daarbij op de manier waarop je pijn scoort. ‘Pijn meten gebeurt vaak op een standaard manier. Terwijl je niet bij iedereen op dezelfde manier de pijn kunt meten. Bij patiënten in het ziekenhuis krijg je andere uitkomsten dan bijvoorbeeld bij mensen met dementie’, zegt Ostenbrink.

Medicatie
Daarnaast vindt Osterbrink het van belang dat verpleegkundigen kennis hebben van farmacologie. Weet dus welke dosering je geeft bij welke vorm van pijn en bij welke patiënt. ‘The dose makes the poison’, aldus Osterbrink. ‘Probeer ook familie in te lichten over mogelijke bijwerkingen van de medicatie zodat zij niet schrikken als ze hun patiënt aantreffen.’ En weet welke non-farmacologische interventies je kunt toepassen.

Pijn scoren bij oudere patiënt
Om bij de oudere patiënt pijn te scoren, kan de vorig jaar verschenen richtlijn pijn bij kwetsbare ouderen een handig hulpmiddel zijn. Hierin kun je voorbeelden van geschikte pijnmeetinstrumenten vinden voor de verschillende subgroepen binnen de patiëntengroep van kwetsbare ouderen. Verpleegkundig specialist Ria Haaksema vertelde in Nursing januari: ‘Een standaard VAS is foutgevoelig, zeker bij ouderen. Een numerieke of verbale beoordelingsschaal, waarbij je patiënt de pijn moet beschrijven – zoals de REPOS – is uitstekend te gebruiken bij patiënten die geen cognitieve beperkingen hebben en hun pijn dus kunnen uiten.’

Beeld: AMC
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

4 REACTIES

 1. geen verantwoordelijkheid zonder bevoegdheid,dwz dat zoalang ik niet de bevoegdheid heb zelfstandig pijnmedicatie toe te dienen zonder tussenkomst van een arts ik ook niet de eindverantwoordelijkheid heb voor een goede pijnbestrijding.Hoogstens kan ik medeverantwoordelijk zijn.Verpleegkundigen moeten zich niet allerlei verplichtingen laten aanpraten door mensen die zelf niet aan het bed staan(hebben ze namelijk helemaal geen zin in) en zodoende een misplaatst schuldgevoel

 2. Lees alle reacties
 3. Pijn ís suggestief. Het zegt niets concreets over de ernst van de fysieke, aanwijsbare schade, het verwijst er hooguit naar. Maar daarmee bestaat pijn wel degelijk. En daarmee is de beleving van pijn van de patiënt wél te meten. Het zegt precies wat het bedoelt te zeggen – de beleving van de patiënt op dat moment. En die beleving beïnvloed de genezing.
  En die beleving is op zich al voldoende reden voor pijnbestrijding – in welke vorm dan ook. Als we tenminste welzijn belangrijk vinden.

 4. Nu loop ik al heel wat jaren mee in de zorg. De tijd dat ik in de avond of nacht de arts moest bellen omdat er weer geen pijnstilling was afgesproken, is nog niet zolang geleden. Menigmaal moest ik accepteren dat mij de huid werd volgescholden omdat ik het waagde de ‘doktor’ voor dat soort wissewasjes uit zijn bed te bellen, menig collega gaf illegaal pijnstilling …
  Vol ongeloof zie ik de laatste jaren allerlei pijnspecialisten uit hoeken en gaten gekropen, schijnen het allemaal beter te weten .. patientbelang of toch ter eigen glorie omdat pijnbestrijding een kwaliteitsindicator is?
  Als je maar vaak genoeg sugereerd dat iemand niet lekker ligt, dan ligt hij/zij niet lekker. Vraag vaak genoeg naar de pijn en verrassing … de pijn komt vanzelf …

 5. Pijn is een erg individuele kwestie,menigmaal ook sterk cultuurbepaald.
  De vraag is wat je meet.De uiting,de woorden,de uitdrukking..en dat moet dan gelijk staan aan pijn?
  Een geestige uitspraak bewijst ook niks, ook al wordt er om gelachen.
  Mensen hebben verschillende pijndrempels, menigeen heeft er mee leren leven of aanvaarden/accepteren het als gegeven.Mensen leven gewoon verder, ook met ongemakken.
  omdat er ook een psychologische factor meespeelt zijn meet instrumenten helemaal niet zo betrouwbaar.Ze suggereren meer dan ze doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.