Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling kanker thuis verhoogt kwaliteit van leven

Uit een onderzoekje van verpleegkundigen van Amstelring Wijkzorg blijkt dat patiënten een grotere kwaliteit van leven ervaren wanneer ze chemotherapie of immuuntherapie thuis krijgen.
Bron: ANP

Alle deelnemers aan het onderzoek geven aan dat deze manier van behandelen past bij de manier waarop ze willen leven met kanker.

87,5 % van de respondenten gaf aan dat de toediening van chemotherapie, of immuuntherapie thuis van toegevoegde waarde is. Ook geeft 86,7 % aan dat ze door de behandeling thuis beter om kunnen gaan met hun ziekte. Het geven van chemotherapie, of immuuntherapie thuis zorgt voor meer rust en een toegenomen kwaliteit van leven.

Ook vinden mensen het fijn dat ze hun naasten niet hoeven te belasten met verzoeken voor vervoer. Van de deelnemende cliënten had iedereen vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverleners.

Eigen regie

Hoewel het ging om een klein onderzoek, bleek de data uit Omaha System essentieel om de onderzoeksresultaten te kunnen onderbouwen. Werner: ‘Als alle bronnen de gegevens bevestigen, heb je een sterker verhaal. Er zijn meer ‘best practises’ op dit gebied, maar de zorgverzekeraar ziet de uitkomsten uit dit onderzoek als ‘evidence based’ waardoor je meer impact hebt. De resultaten worden dan ook gebruikt om opnieuw te kijken hoe chemotherapie, of immuuntherapie thuis gefinancierd kunnen worden.’

Wijkverpleegkundige en onderzoeker Aenne Werner: ‘Wat verder opvalt is wat wijkverpleegkundigen allemaal doen in die kleine tijdsspanne dat ze bij cliënten aanwezig zijn. De Omaha System-data laten zien dat wijkverpleegkundigen meerdere aandachtsgebieden aanklikken in het zorgplan en een brede blik hebben op de situatie van de client. Ze kijken niet alleen naar medicatie, maar bijvoorbeeld ook naar de omgeving, voeding, darmfunctie, conditie huid, communicatie en mantelzorg.’

Zo zijn de acties ‘monitoren en bewaken’ en ‘advies, instructie en begeleiding’ regelmatig aangeklikt. Werner: ‘Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in de interventie van een wijkverpleegkundige om een medicijndispenser in te zetten, omdat een cliënt heel veel verschillende medicijnen moet innemen.

Ook zetten wijkverpleegkundigen regelmatig een interventie als het symptoomdagboek in. Dat maakt dat cliënten veel bewuster zijn in wat er speelt en dat ze dit ook gericht aan het ziekenhuis kunnen communiceren. Ze ervaren daardoor veel meer eigen regie.’

Onderzoek

Het onderzoek bestond onder andere uit interviews, enquêtes en data uit Omaha System. 9 wijkverpleegkundigen en 16 cliënten vulden de enquête in, 5 wijkverpleegkundigen en 5 cliënten werden geïnterviewd. Ook hebben de onderzoekers meegelopen in het ziekenhuis en met de betrokken wijkverpleegkundigen.

Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Het kan zijn dat er nog een nameting komt. Lees meer over dit onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.