Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling longontsteking kan korter

Een longontsteking is al te verhelpen met een antibioticakuur van drie dagen. De gebruikelijke kuur van zeven tot tien dagen blijkt volkomen onnodig.
Behandeling longontsteking kan korter

Dat concluderen onderzoekers van het AMC. Internist Jan Prins ontdekte dat longontstekingen zichzelf ‘opruimen’ na slechts drie dagen antibiotica. Huisartsen geven bijna allemaal een kuur van minimaal een week, maar dit blijkt meer gewoonte dan wijsheid te zijn.

Zelfde effect
Prins en collega-onderzoekers bekeken 120 patiënten die met een longontsteking waren opgenomen in diverse Nederlandse ziekenhuizen. ‘De meeste longontstekingen worden veroorzaakt door pneumokokken’, zegt Prins. ‘Die zijn goed uit te schakelen met een antibioticum als amoxilline. Maar wij zagen dat een kuur van drie dagen hetzelfde effect heeft als een kuur van bijvoorbeeld acht dagen.’

Resistentie

Het onderzoek is een aanwinst op het gebied van het verminderen van antibioticagebruik. Kortere kuren verkleinen het risico op resistentie van bacteriën. Prins benadrukt dat korte kuren niet geschikt zijn bij zeer agressieve longontstekingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.