Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belweek voor roze ouderen van start gegaan

Deze week is de Roze Belweek voor homoseksuele ouderen van start gegaan. Ook familieleden, vrienden en hulpverleners zoals verzorgenden kunnen bellen om hun wensen en ideeën kwijt te kunnen.

De Roze Belweek duurt van maandag 3 tot en met vrijdag 7 oktober. Het nummer is gratis: 0800-623 623 3 (van 10.00 tot 21.00 uur).  Er kan gebeld worden over uit de kast komen en aanverwante zaken, zoals discriminatie, afwijzing en wensen voor de toekomst.

 

Onbegrip

Nederland telt circa 400.000 roze vijftigplussers: mannen en vrouwen die veelal opgegroeid zijn in een tijd dat hun seksualiteit nauwelijks bespreekbaar was. Uit angst voor reactie uit de omgeving houden ze vaak hun identiteit verborgen. Het sociale isolement is groter dan onder hun heteroseksuele generatiegenoten.

 

Roze ouderen in het verzorgingshuis

De onwetendheid en onverdraagzaamheid van leeftijdsgenoten in bijvoorbeeld een serviceflat of verzorgingshuis is daardoor vaak groot. Daarnaast weten we dat bij heel wat zorginstellingen de heterocultuur de norm is. Het is belangrijk dat die instellingen beseffen dat ze roze bewoners in huis hebben, met specifieke wensen en behoeften. Maar ook zelfstandig wonende roze ouderen hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan.

 

COC

De organisatie van de Roze Belweek is in handen van Roze 50+ Nederland. Dit is een samenwerkings­verband tussen ANBO, COC Nederland, MOVISIE en Schorer. Met de Roze Belweek wil Roze 50+ Nederland beter zicht krijgen op de gevoeligheden en belevingswereld van roze ouderen op het gebied van wonen, werken, zorg en sociale contacten. De resultaten van de belweek worden samen met aanbevelingen eind oktober gepresenteerd in een groenboek dat als leidraad zal dienen voor plannen van beleidsmakers, professionals in de zorg en roze ouderen zelf.

 

Bron: Roze 50+ 

 

Lees ook:

 

website www.roze50plus.nl/belweek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.