Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties24

Besmette verpleegkundige werkte gewoon

Een verpleegkundige in het St. Antonius ziekenhuis is ondanks lichte griepsverschijnselen toch gaan werken. Later bleek ze de Mexicaanse Griep onder de leden te hebben.
Besmette verpleegkundige werkte gewoon

De verpleegkundige kreeg vorige week last van griepverschijnselen, maar koorts en hoesten bleven uit. Na overleg met haar leidinggevende is besloten dat ze gewoon aan het werk kon – omdat niets wees op de gevreesde Mexicaanse griep. Toen ze zich na een halve dag echt beroerd voelde, werd ze toch getest op de Mexicaanse griep waarop ze naar huis is gegaan. Niet lang daarna werd duidelijk dat ze besmet was.

Protocol
Het ziekenhuis zette onmiddellijk het ziekenhuisprotocol in werking. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat geen patiënten of andere medewerkers zijn besmet. De verpleegkundige is inmiddels aan de beterende hand en is geen bron voor besmetting meer.

AD
Door: redactie Nursing

24 REACTIES

 1. Pardon? de bedrijfsarts bepaalt niet of je ziek bent. Dat geef je zelf aan. Eigen verantwoordelijkheid in deze is essentieel. Dus ook als een leidinggevende zegt dat je moet komen bepaal je zelf of dat ook kan of niet. Wanneer je echter verhoging hebt van 38 graden of meer en je hebt luchtweg klachten, dan is je leidinggevende verplicht om jou te melden thuis te blijven. Of je zelf nu wilt komen of niet!

 2. Lees alle reacties
 3. Een leidinggevende kan je toch niet verplichten om te gaan werken als je je ziek voelt? Ook al was het geen Mexicaanse griep, ziek is ziek.
  Er is te weinig bezetting en dan ga je zo met je personeel om, verschrikkelijk! Op deze manier loop je het grote risico anderen ook te besmetten, waardoor nog meer personeelsleden ziek worden.
  Volgens mij is die teamleider geen inlevingsvermogen.

 4. Mensen, wat zeuren jullie nou.
  Elke zorginstelling heeft een brief van het ministerie gekregen voor het opzetten van een plan. Er zijn/worden protocollen gemaakt. Medewerkers worden gewezen op verschijnselen van de griep en hoe te handelen. In dit artikellees ik alleen dat er verschijnselen waren maar dat die niet meteen wezen op de mexicaanse griep. Er wordt dan overlegd. Er stond nergens dat de medewerker hondsberoerd was en niet in staat om te werken. Pas later werd dit een feit. Tot die tijd kon het heel iets anders zijn. Om nu meteen te beginnen over ziek is ziek laat alleen maar zien dat de werkethos van veel collega’s te wensen over laat

 5. Zoals ik het lees, is de beslissing over het al dan niet komen werken in gesamenlijk overleg gegaan.Dat betekend misschien dat de symptomen op een rijtje zijn gezet en daarna overeengekomen is dat Mexicaanse griep waarschijnlijk een te snelle conclusie was, mensen kunnen zich vergissen. Dat is mij ook wel eens gebeurt. Ik lees hier geen verhaal over verplichtingen . Hoe dan ook je weet het niet. niemand was er bij aanwezig. Moeilijk oordelen lijkt me, en de rest is gissen. Om maar zo een eigen ervaring op die van een ander te plakken, ik weet het niet, lijkt me toch niet zo adequaat.

 6. Zoals ik het lees, is de beslissing over het al dan niet komen werken in gesamenlijk overleg gegaan.Dat betekend misschien dat de symptomen op een rijtje zijn gezet en daarna overeengekomen is dat Mexicaanse griep waarschijnlijk een te snelle conclusie was, mensen kunnen zich vergissen. Dat is mij ook wel eens gebeurt. Ik lees hier geen verhaal over verplichtingen . Hoe dan ook je weet het niet. niemand was er bij aanwezig. Moeilijk oordelen lijkt me, en de rest is gissen. Om maar zo een eigen ervaring op die van een ander te plakken, ik weet het niet, lijkt me toch niet zo adequaat.

 7. Ziek worden? BEN JIJ NOU HELEMAAL????????
  Hoe vaak voelen wij als verpleegkundigen en verzorgenden niet dat het ECHT niet uitkomt dat je je ziek meldt. Laat staan dat wij zelf geneigd zijn om ons ziek te melden. Want….dat kun je toch tegenover je collega’s niet maken. Al is het maar een flinke verkoudheid waar je anderen, ouderen en mensen met minder weerstand, mee zou kunnen besmetten.
  Nee…..blijf nou maar lekker werken en laat je vooral niet leiden door ziektegevoelens of wat dan ook.
  Ik ben er zelf een keer echt aan onderdoor gegaan en merk tot op de dag van vandaag nog de gevolgen.
  Wees voorzichtig. Voorkomen is beter dan genezen.
  Beterschap allemaal

 8. Tja werken in de gezondheidszorg is hartstikke leuk totdat jezelf ziek bent! dan moet je eerst dood neervallen en gewoon ziek komen werken omdat er geen personeel is, en als je dan vervolgens ziek thuis blijft wordt gedachtdat er niks aan de hand is en krijg je dat ook nog eens te horen, nou super zo ! gewoon belachelijk. ZIEK is ZIEK!

 9. Op de werkvloer MOET je idd komen werken;
  owee als IK me nog eens ziek meld na
  3 blaasontstekingen in maand december 2008..
  Zo’n stom kapje is ook niet zinvol met allerlei
  dove/zeer slechthorende veelal bejaarde mensen..
  Idd kan mijn teamleider er niet tegen dat ik na weer verzuimgesprek opmerkte dat ZIJ vaak genoeg ziek is qua rug..
  tytap

 10. Procedure ziekmelding: je bent ziek, je meldt je ziek en als je leidinggevende het niet vertrouwt dan stuurt ze op verzoek een versnelde controle op je af……..de bedijfsarts of de controledienst geeft aan of je wel of niet moet/mag werken. Je leidinggevende heeft daar niks over te zeggen……..wie zegt dan of je leidinggevende wel of niet ziek is als hij/zij zich ziekmeldt?? Wat een ontzettend stom verhaal is dit, waar gaat dit allemaal over zeg. Meldt iedereen zich daar ziek om een scheet of zo???

 11. Een invaller regelen is moeilijk, maar ziek is ziek. Dat bepaal jijzelf en niet je leidinggevende Gezien de protocollen die er nu zijn wanneer je zelf grieperig voelt en thuis moet blijven, dit rijmt niet met het verhaal in dit ziekenhuis. En wat als er wel patienten besmet waren die toch al weinig weerstand hebben.

 12. Helaas ik het zo als je werkt in de gezondheidszorg dat je eerts dood moet neervallen,voordat je je ziek mag melden.
  En de gene die zich wekelijks ziekmelden dat het daar van wordt geaccepteerd,maar als jij die er al vreselijk tegen aan zit te hikken om je uberhaupt die ene keer dat je ziek bent per jaar of om de 2 jaar het hardst gestraft woedt als je je ziek meld.

 13. Wat een idioot verhaal! Als je ziek bent, ben je ziek en dan meldt je je toch ziek. Daar heeft je leidinggevende toch niks over te zeggen? Het is toch niet verantwoord om ziek naar je werk te gaan, je besmet iedereen en door je weinige weerstand die je dan hebt pik je alles op en wordt je nog zieker… Zo’n leidinggevende die zegt dat je toch maar gewoon moet komen werken, kun je daar niets tegen doen. Een klacht indienen ofzo? Als je lid bent van een vakbond moet je daar toch serieus iets tegen kunnen doen?

 14. Hoezo MOEST aan het werk van haar leidinggevende??? Je weet toch zélf wel wanneer je ziek bent? En als je naar huis gaat of thuis blijft, ja dan wél de huisarts inschakelen.
  Het zal niet gemakkelijk zijn om een invaller te regelen, maar dat is op dat moment toch niet het probleem wat door de zieke opgelost moet worden? Die heeft op dat moment haar EIGEN verantwoording te nemen door goed voor zichzelf te zorgen én ervoor te zorgen dat alle kwetbare mensen op de afdeling niet besmet worden.

 15. Eigenlijk wordt in bovenstaande reacties door iedereen hetzelfde probleem beschreven: het is niet makkelijk om snel een invaller te regelen. Het lijkt mij een goed idee om dáár aan te gaan werken zodat er bij plotseling ziekzijn een goede oplossing is.
  Overgens: een beetje ziek thuis wil niet zeggen dat je niet hoeft te werken. Wellicht kan je thuis nog veel administratie doen iod. zonder dat dit je herstel in de weg staat. ‘Een zere teen’ maakt natuurlijk niet dat je niet meer kan functioneren op een ander vlak. En het zelfde geldt wat mij betreft voor een beetje grieperig zijn.

 16. Het is jammer genoeg meestal het geval als je ziek voelt. De leidinggevende zegt rustig neem maar een paracetamol in en je komt maar werken. En het intereseert ze niets dat je dan mogelijk wel de rest besmet.
  Het klinkt en is niet aardig maar ik denk wel eens van mij mogen dit soort leidinggevende zelf eens een goede griep oid krijgen en dan ook gewoon aan het werk gaan ook al hebben ze hoge koorts. Maar dan zal je zien hun blijven wel lekker in hun bed.

 17. Ik werk in een ziekenhuis ik en een collega kregen ook griepverschijnselen tijdens het werk, allebei koorts maar niet echt ziek, alleen hoesten en keelpijn, we moesten eigenlijk van de viruloog direct naar huis, overlegd met de leidinggevende, we moesten onze dienst maar afmaken. Nu 7 dagen thuis blijven, ze weten eigenlijk niet hoe ze er mee aan moeten, begrijp niet waarom we niet worden getest dan weten we het meteen zeker.

 18. Zelfs als je 3 blaasontstekingen op rij hebt
  en je hondsberoerd voelt MOET je komen van je werk
  op straffe van gesprekken en maatregelen..
  Kortom; ik heb geen keus zoals Margriet om thuis te blijven..dan maar vele zieken op de werkvloer..
  Hatsjoe !

 19. Mijn nichtje volgt een BBL opleiding in de ouderenzorg. Een paar weken geleden kwam ze ziek terug van een vakantie in Lloret de Mar. Hoesten, koorts, spierpijn enz. Haar leidinggevende zei aan de telefoon het volgende; ‘als je in staat bent om te komen werken, kom dan alsjeblief want het is hier heel druk…..’ Gelukkig bleek er geen sprake van Mexicaanse griep maar zo’n reactie van een leidinggevende is toch onbegrijpelijk?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.