Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beter salaris en afname werkdruk speerpunten cao-onderhandeling zorg

Ook voor 2012 komt er geen nullijn voor de zorg. Dit betekent dat Abvakabo FNV ook volgend jaar kan onderhandelen voor goede zorgcao's met loonsverhoging. 'Hierbij zullen we niet alleen

De vakbond is blij met de uitspraak van minister Schippers van VWS. Bestuurder Elise Merlijn: ‘Dit is goed nieuws voor de medewerkers in de  verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorg. Er wordt volgend jaar over hun cao onderhandeld.’

 

Extra personeel

Abvakabo FNV reageert hiermee op de arbeidsmarktbrief van minister Schippers aan de Tweede Kamer. In deze brief zet de minister haar visie uiteen op de arbeidsmarkt van de zorgsector waarbij ‘vertrouwen in professionals’ en investering in (extra) personeel centraal staat.

 

Werkdruk verlagen 

Investering moet niet alleen een goed salaris zijn, zegt Merlijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat steeds meer mensen de zorgsector verlaten om ergens anders te gaan werken. Werkdruk speelt hierbij ook een grote rol. ‘En dan te bedenken dat we over twintig jaar 400.000 zorgmedewerkers nodig hebben. Die zijn zijn er niet, dat heeft ook de minister verondersteld.’  Scherp blijven op de werkdruk en fysieke (over)belasting moet hoogste prioriteit zijn.

 

Loopbaan

Nadenken over nieuwe technologie en innovatie is ook van belang, aldus de minister in haar brief. Merlijn:  ‘Wij willen hier nadrukkelijk bij betrokken worden, samen met onze leden in het werkveld. En dat geldt ook voor taakherschikking en loopbaanperspectief. Het anders verdelen van taken voor beroepsbeoefenaren in de zorg en het daarmee ontstaan van nieuwe beroepen en nieuwe taken voor de huidge beroepen biedt carrièremogelijkheden. Daarmee wordt het werken in de zorgsector aantrekkelijker, waardoor minder mensen de sector zullen verlaten en meer mensen in de zorg willen werken.’ Verder wordt gesteld in de brief dat het van groot belang is bij cao-onderhandelingen afspraken te blijven voor scholing en ontwikkeling. 

 

Bron: ABVAKABO FNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.