Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere bloeddruk zonder witte jassen

Als dokters de bloeddruk van patiënten meten zonder daarbij zelf in de kamer aanwezig te zijn, is de uitkomst veel exacter. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud.
hlepen

De onderzoekers denken dat één op de vier patiënten last heeft van het zogenoemde ‘wittejasseneffect’: alleen al het feit dat ze bij de dokter zijn, doet hun bloeddruk stijgen. Hierdoor kan het zijn dat ze medicijnen krijgen voorgeschreven die ze eigenlijk niet nodig hebben, en dat kan weer slecht zijn voor hun gezondheid.

 

Apart zetten

Volgens één van de onderzoekers, huisarts Mark van der Wel, kan het effect eenvoudig worden tegengegaan door patiënten apart te zetten in een kamertje waar ze zich kunnen ontspannen. Een apparaatje meet een half uur lang om de vijf minuten hun bloeddruk. Van der Wel stelt dat de metingen op die manier veel betrouwbaarder zijn.

 

Richtlijnen

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Volgens de wetenschapper kan het zijn dat de Nederlandse richtlijnen voor het meten van de bloeddruk door de conclusies worden aangepast.

 

Gehaast

Als verklaring voor het stijgen van de bloeddruk speelt niet alleen het gegeven dat mensen een dokter tegenover zich hebben. Volgens de onderzoekers speelt ook mee dat mensen zich vaak gehaast hebben om bij de dokter te komen. Het kan ook zijn dat ze net hebben gegeten, waardoor hun bloeddruk iets hoger is dan normaal.

 

Vijf minuten stil zitten

De huidige richtlijnen schrijven al voor dat mensen vijf minuten stil moeten hebben gezeten, voordat de dokter de bloeddrukmeting mag uitvoeren. De onderzoekers schatten dat het wittejasseneffect en het niet toepassen van de richtlijnen er gezamenlijk voor zorgen dat een kwart van de huidige bloeddrukmetingen niet klopt.

 

Bron: ANP

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.