Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bianca Buurman: ‘Vergoed behandeling vanwege covid-19 uitgevallen verpleegkundige’

Een verpleegkundige die vanwege psychische klachten uitvalt in de coronacrisis zou een vergoeding moeten krijgen voor haar behandeling, vindt Chief Nursing Officer Bianca Buurman.
Foto Pexels.com

Bianca Buurman, de belangrijkste adviseur over verpleegkundige zorg, adviseerde de minister ook over het opleiden en behouden van verpleegkundigen, naar aanleiding van de coronacrisis. Lees verder welke boodschappen ze de minister precies meegaf.

Die vergoeding zou bijvoorbeeld kunnen komen uit het fonds van de Stichting Zorg na werk in Coronazorg, adviseert ze minister De Jonge. Dit particuliere coronafonds, een initiatief van chirurgen, wordt gesteund door de minister: hij gaat binnengekomen donaties verdubbelen tot een bedrag van maximaal 10 miljoen euro.

Nu komen alleen zorgverleners die door covid-19 arbeidsongeschikt raken in aanmerking voor vergoeding uit het fonds, en nabestaanden als bijvoorbeeld een verpleegkundige overlijdt door besmetting met het coronavirus.

Buurman wil ook dat een of meerdere verpleegkundigen zitting nemen in het bestuur van de stichting. In de adviesraad zitten al wel verpleegkundigen (Ingrid Hoekstra, MMT-verpleegkundige Radboudumc en Wietske Blom, SEH-verpleegkundige UMC Utrecht) en bijvoorbeeld hoogleraar verplegingswetenschappen Monique van Dijk van het Erasmus MC.

De minister antwoordde in een Kamerbrief dat de onafhankelijke stichting hier zelf een besluit over moet nemen.

Zelf klachten als gevolg van de coronacrisis? Mogelijk helpen de adviezen in dit artikel over psychisch gezond blijven.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als ik door een of andere beroepsziekte een al dan niet psychische behandeling moet hebben,wordt dat toch door de ziektekostenverzekeraar vergoed? Arbeidsongeschiktheid wordt gedekt door de Wia of arbeidsongeschiktheidsverzekering, tenzij je als zzp’ er dat niet hebt afgesloten.En waarom richt Buurman zelf niet een stichting op als ze wil dat er verpleegkundigen in het bestuur zitten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.