Die vergoeding zou bijvoorbeeld kunnen komen uit het fonds van de Stichting Zorg na werk in Coronazorg, adviseert ze minister De Jonge. Dit particuliere coronafonds, een initiatief van chirurgen, wordt gesteund door de minister: hij gaat binnengekomen donaties verdubbelen tot een bedrag van maximaal 10 miljoen euro.
Nu komen alleen zorgverleners die door covid-19 arbeidsongeschikt raken in aanmerking voor vergoeding uit het fonds, en nabestaanden als bijvoorbeeld een verpleegkundige overlijdt door besmetting met het coronavirus.
Buurman wil ook dat een of meerdere verpleegkundigen zitting nemen in het bestuur van de stichting. In de adviesraad zitten al wel verpleegkundigen (Ingrid Hoekstra, MMT-verpleegkundige Radboudumc en Wietske Blom, SEH-verpleegkundige UMC Utrecht) en bijvoorbeeld hoogleraar verplegingswetenschappen Monique van Dijk van het Erasmus MC.
De minister antwoordde in een Kamerbrief dat de onafhankelijke stichting hier zelf een besluit over moet nemen.
Maar is het niet zo dat als de medewerker er ziek van word, de medewerker in eerste instantie via de arbodienst hulp krijgt en dat de arbodienst ook preventief interventies en acties in kan zetten om uitval te voorkomen?
Als ik door een of andere beroepsziekte een al dan niet psychische behandeling moet hebben,wordt dat toch door de ziektekostenverzekeraar vergoed? Arbeidsongeschiktheid wordt gedekt door de Wia of arbeidsongeschiktheidsverzekering, tenzij je als zzp’ er dat niet hebt afgesloten.En waarom richt Buurman zelf niet een stichting op als ze wil dat er verpleegkundigen in het bestuur zitten?