BIG II: dit zijn de 3 eisen van de bonden

Eerst het wetsvoorstel BIG II van tafel, daarna verpleegkundigen laten beslissen of functiedifferentiatie nodig is en zo ja hoe, en werken aan een onafhankelijk kwaliteitsregister. Dat zijn volgens NU'91, FNV en CNV nu de belangrijkste stappen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto Arno Massee

Deze boodschap hebben de vakbonden gisteren meegegeven aan BIG II-verkenner Alexander Rinnooy Kan. Hij is aangesteld om te onderzoeken wat er met het wetsvoorstel moet gebeuren. Volgens NU’91, CNV en FNV is het duidelijk dat er geen draagvlak is onder verpleegkundigen, en dus moet het wetsvoorstel BIG II van tafel, zeggen zij.

‘In gesprek met verpleegkundigen’

De volgende stap is in gesprek gaan met verpleegkundigen, zeggen de bonden: hebben verpleegkundigen behoefte aan functiedifferentiatie en welke profielen horen daar volgens hen bij? CNV en FNV benadrukken in een gezamenlijke verklaring dat afspraken over de ontwikkeling van het vak van verpleegkundige van het allergrootste belang zijn. ‘Deze afspraken horen niet in een wet thuis, ze moeten door het werkveld zelf worden gemaakt.’ NU’91 kwam vorige week met een eigen verklaring, maar staat ongeveer op hetzelfde standpunt: de bond wil met een frisse blik, samen met de verpleegkundigen, de functieprofielen actualiseren.

Onafhankelijk kwaliteitsregister

Volgens belangenbehartiger Rolf de Wilde van NU’91 heeft die bond wel ideeën over hoe het overleg met verpleegkundigen over functiedifferentiatie moet plaatsvinden, maar is het eerst wachten op het advies van verkenner Rinnooy Kan. Wel is voor alle bonden duidelijk dat er een onafhankelijk kwaliteitsregister moet komen. Dat is nodig om de kwaliteit van scholingen voor verpleegkundigen beter te kunnen waarborgen, zegt De Wilde.

Nursing sprak vorige week met de vakbondsbestuurders over de gang van zaken rond het wetsvoorstel BIG II. Lees hoe zij terugkijken op de gemaakte keuzes.

2 REACTIES

 1. Beste Annet (hierboven)
  Dank je voor je reactie, erg fijn dat er meer verpleegkundige zijn die de emotie kunnen loskoppelen van de inhoud!
  Ik ben het met je eens.
  Voor alle duidelijkheid, ik ben voor een BIG2 maar tegen de overgangsregeling.
  In het artikel van Margreet van der Cinkel zie ik goede suggesties.
  Zelf heb ik samen met mijn collega praktijkopleider op Linkedin geprobeerd meer nuance aan te brengen. zie : https://www.linkedin.com/posts/gerardvantricht_reactie-wet-big-ii-met-nuance-activity-6569149445500358656-KsW9

 2. Lees alle reacties
 3. Het lijkt mij niet de juiste weg om verpleegkundigen te laten bepalen of ze functiedifferentiatie willen. Deze overwegingen zijn veelal vanuit emoties en eigen situatie afkomstig. Graag wil ik verwijzen naar https://www.nhlstenden.com/nieuws/gesprek-met-margreet-van-der-cingel-over-de-nieuwe-wet-big-2. Hier hebben we denk ik allemaal wat aan. Probeer je mening los te koppelen van je eigen emoties en de angst om miskend te worden. En MBO-ers, geef de HBO-ers alsjeblieft een kans zonder jezelf de mindere te voelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.