Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

BIG II: dit zijn de 3 eisen van de bonden

Eerst het wetsvoorstel BIG II van tafel, daarna verpleegkundigen laten beslissen of functiedifferentiatie nodig is en zo ja hoe, en werken aan een onafhankelijk kwaliteitsregister. Dat zijn volgens NU'91, FNV en CNV nu de belangrijkste stappen.
Foto Arno Massee

Deze boodschap hebben de vakbonden gisteren meegegeven aan BIG II-verkenner Alexander Rinnooy Kan. Hij is aangesteld om te onderzoeken wat er met het wetsvoorstel moet gebeuren. Volgens NU’91, CNV en FNV is het duidelijk dat er geen draagvlak is onder verpleegkundigen, en dus moet het wetsvoorstel BIG II van tafel, zeggen zij.

‘In gesprek met verpleegkundigen’

De volgende stap is in gesprek gaan met verpleegkundigen, zeggen de bonden: hebben verpleegkundigen behoefte aan functiedifferentiatie en welke profielen horen daar volgens hen bij? CNV en FNV benadrukken in een gezamenlijke verklaring dat afspraken over de ontwikkeling van het vak van verpleegkundige van het allergrootste belang zijn. ‘Deze afspraken horen niet in een wet thuis, ze moeten door het werkveld zelf worden gemaakt.’ NU’91 kwam vorige week met een eigen verklaring, maar staat ongeveer op hetzelfde standpunt: de bond wil met een frisse blik, samen met de verpleegkundigen, de functieprofielen actualiseren.

Onafhankelijk kwaliteitsregister

Volgens belangenbehartiger Rolf de Wilde van NU’91 heeft die bond wel ideeën over hoe het overleg met verpleegkundigen over functiedifferentiatie moet plaatsvinden, maar is het eerst wachten op het advies van verkenner Rinnooy Kan. Wel is voor alle bonden duidelijk dat er een onafhankelijk kwaliteitsregister moet komen. Dat is nodig om de kwaliteit van scholingen voor verpleegkundigen beter te kunnen waarborgen, zegt De Wilde.

Nursing sprak vorige week met de vakbondsbestuurders over de gang van zaken rond het wetsvoorstel BIG II. Lees hoe zij terugkijken op de gemaakte keuzes.

3 REACTIES

 1. Het gaat altijd om emotie. De behoefte van een hbo er zich te onderscheiden komt voort uit emotie en de mbo-er die niet de mindere wilt zijn ook. In mijn beleving. Ik heb in mijn 45 jaar als A-verpleegkundige de eerste hbo en mbo verpleegkundige zien komen. De golven van behoefte aan onderscheid (ook richting A verpleegkundige) mee gemaakt. De verdeeldheid die dat met zich meebrengt levert een onprettige werksfeer op en zorgt voor kwaliteits verlies. Ervaringsjaren in de zorg zouden volgens mij veel zwaarder moeten wegen en dat kan je niet meten in een diploma’s op een CV. Ik werk nu niet meer in instellingen maar als particulier verpleegkundige. Dat is waar mensen met veel ervaring die het nog steeds een mooi beroep vinden heen gaan. Ziekenhuizen lopen leeg doordat het van zichzelf steeds een nieuw strijdveld weet maken waar status de drijfveer is voor steeds nieuwe veranderingen. In de particuliere zorg gaat het meer om zorg en om kwaliteit van zorg. Daar staat de patiënt centraal.

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Annet (hierboven)
  Dank je voor je reactie, erg fijn dat er meer verpleegkundige zijn die de emotie kunnen loskoppelen van de inhoud!
  Ik ben het met je eens.
  Voor alle duidelijkheid, ik ben voor een BIG2 maar tegen de overgangsregeling.
  In het artikel van Margreet van der Cinkel zie ik goede suggesties.
  Zelf heb ik samen met mijn collega praktijkopleider op Linkedin geprobeerd meer nuance aan te brengen. zie : https://www.linkedin.com/posts/gerardvantricht_reactie-wet-big-ii-met-nuance-activity-6569149445500358656-KsW9

 4. Het lijkt mij niet de juiste weg om verpleegkundigen te laten bepalen of ze functiedifferentiatie willen. Deze overwegingen zijn veelal vanuit emoties en eigen situatie afkomstig. Graag wil ik verwijzen naar https://www.nhlstenden.com/nieuws/gesprek-met-margreet-van-der-cingel-over-de-nieuwe-wet-big-2. Hier hebben we denk ik allemaal wat aan. Probeer je mening los te koppelen van je eigen emoties en de angst om miskend te worden. En MBO-ers, geef de HBO-ers alsjeblieft een kans zonder jezelf de mindere te voelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.