Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna de helft verpleegkundigen vreest voor baan

Verpleegkundigen voelen zich onzeker over hun baan Door de berichtgeving over bezuinigingen en ontslagen vreest bijna de helft van de bezoekers op Nursing.nl regelmatig voor zijn of haar functie. Deskundigen begrijpen de angst van verpleegkundigen, zo vertellen zij in Nursing juni. ‘De zorg is op dit moment geen veilige haven.’
Bijna de helft verpleegkundigen vreest voor baan
Foto: Arno Massee

Maar liefst 40 procent van de 331 stemmers op een poll op Nursing.nl geeft aan dat zij vrezen voor hun baan. 20 procent hiervan is werkzaam in het ziekenhuis. Bijna de helft van de stemmers heeft geen vrees voor zijn baan en 10 procent weet het niet.

‘Vet is er af’

Rolf de Wilde van vakbond NU’91 kan het zich goed voorstellen dat verpleegkundigen en verzorgenden vrezen voor hun baan. ‘Over de gehele zorglinie moet er worden bezuinigd. Het vet is eraf. De factor arbeid beslaat zo’n 70 procent van de kosten in een zorginstelling, dus als er moet worden bespaard vallen daar de eerste klappen. Denk aan het niet verlengen van tijdelijke contracten en het samenvoegen van afdelingen’, zegt hij in Nursing juni.

Meer werkzoekende verpleegkundige

Of de angst voor het verliezen van de baan terecht is, is moeilijk te staven. Cijfers over alleen de verpleegkundige arbeidsmarkt zijn er nauwelijks. In Nederland registreert Arbeidsmarktinformatie Zorg en Welzijn wel hoeveel verpleegkundigen ‘werkzoekend’ zijn. Dat aantal is in de gehele zorgsector (dus van ziekenhuis tot thuiszorg tot psychiatrie) in 2012 gestegen van 1538 naar 2092, een stijging van maar liefst 36 procent. Hoewel dit een relatief klein aantal is ten opzichte van het totaal aantal verpleegkundigen in Nederland, is het aantal werkzoekende verpleegkundigen voor het eerst sinds jaren gestegen.

‘Zorg geen veilige haven’

‘Op dit moment is de zorg niet meer de veilige haven die het altijd was. Zeker niet voor startende verpleegkundigen die hopen op een vast contract in het ziekenhuis. Op dit moment krijgen zij vooral contracten voor bepaalde tijd en die gaan er als eerste uit in tijden van bezuinigingen’, zegt Elise Merlijn, cao-onderhandelaar Abvakabo FNV en voorzitter van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ), in Nursing juni.

Lees meer over de verpleegkundige arbeidsmarkt in Nursing juni. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.