Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Bijna-doodervaring verklaarbaar door bloedwaarde

Patiënten die tijdens een hartaanval een bijna-doodervaring beleven, hebben dat mogelijk te danken aan een relatief hoog koolzuurgehalte in hun bloed.
Bijna-doodervaring verklaarbaar door bloedwaarde

Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie, gepubliceerd in Critical Care.

Onderzoekers van de Universiteit van Maribor in Slovenië onderzochten 52 mensen die een hartaanval in het ziekenhuis hadden overleefd. Van de ex-patiënten was nog bloed bewaard, dat was afgenomen tijdens het hartinfarct. De onderzoekers kregen van iedereen toestemming om het bloed opnieuw te analyseren. Tijdens het onderzoek vonden ze een verband tussen bijna-doodervaringen het koolzuurgehalte in het bloed van de ex-patiënten.

Hartinfarct en wit licht
Elf van de 52 deelnemers aan het experiment hadden tijdens hun hartinfarct visioenen gehad van een wit licht of een lange tunnel. Juist in hun bloed werd veel meer koolzuur oftewel CO2 aangetroffen. Volgens de wetenschappers kan een hoog koolzuurgehalte in het bloed een bijna-doodervaring mogelijk verklaren.

Bijna-dood ervaringen en verpleegkundigen
Vorig jaar interviewde Nursing cardioloog en schrijver Pim van Lommel. Hij legt uit waarom het juist voor verpleegkundigen belangrijk is om kennis te hebben van bijna-doodervaringen en hoe je hier als verpleegkundige mee omgaat.

Critical Care / Nursing
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

11 REACTIES

 1. Als ik het artikel goed lees, dan staat er dat er een relatie is aangetoond tussen de herinnering aan ee BDE en een hoog koolzuurgehalte in het bloed. Om dan te koppen met een mogelijke verklaring van de BDE door het koolzuurgehalte in het bloed is een gigantsche denkfout. Misschien heeft het CO2 gehalte wel te maken met de mogelijkheid tot herinneren van een dergelijke ervaring. Jumping to conclusios is hardstikke niet-wetenschappelijk, en het valt me tegen van een professioneel blad dat zichzelf serieus wil nemen om met zulke koppen mensen van meet af aan al op het verkeerde been te zetten. Misschien es een idee om het boek van Pim van Lommel es grondig te bestuderen, zodat je wat meer thuisraakt in wat je met uislagen van onderzoeken kan doen en wat niet.

 2. Lees alle reacties
 3. Als hypercapnie een BDE zou kunnen verklaren, zou het percentage BDE onder COPD patiënten flink verhoogd moeten zijn.
  Ik werk op de longafdeling en verpleeg regelmatig patiënten wiens Co2 fors verhoogt is, ik heb echter nog niemand meegemaakt die een BDE heeft gehad.

 4. Het is geen kwestie van geloven, maar accepteren. Je hoeft niet te geloven wat een ander zegt, maar accepteer het als een ervaring van iemand anders. Ik heb mijn eigen reanimatie gezien van bovenaf. punt.
  San en Jos mogen mij wel schrijven; waar het van komt, van CO2 teveel of van iets anders, maakt geen hout uit. Wat wel uitmaakt is dat een BDE geaccepteerd wordt, het feit dat je er bijna niet meer was, samen met de BDE maken dat je een nieuwe plek moet zoeken voor jezelf, een andere waarde geeft aan het leven. Het overkomt je, meer niet Van tafel vegen is dom, je hebt jezelf dan het enig zaligmakende geloof toegeeigend.Ik zie het als een verrijking, een cadeautje,een kijkje achter de schermen van het leven.
  En ik heb het ook als zodanig geaccepteerd. Het is voor mijn patienten dan ook een stuk makkelijker om er met mij over te praten, ook dat voegt iets toe aan mijn werk……..

 5. bestse anoniem,
  “We hadden net een half uur, of langer intens geademd, dus veel CO…” VERLOREN bedoel je zeker!!! Na diep ademen daalt juist je CO2 , gaan je vingers tintelen enz. Jij beschrijft dus juist een situatie met een LAAG CO2 in het bloed!!!

 6. Uit het samen voorkomen van een hoog CO2 en een BDE volgt geenszins dat de een de oorzaak is van de ander, noch de ander van de een.
  In het voorjaar zoals nu zie je samen voorkomen bladvorming aan de bomen en mensen hun winterjas inruilen voor een lichtere jas. Het jas wisselen is geen oorzaak van bladvorming en bladvorming niet van het jas wisselen.
  Leg me maar eens uit via welke processen CO2 een BDE veroorzaken zou…

 7. ik kan deze theorie wel plaatsen en voor mij persoonlijk vallen er kwartjes. Tijdens een rebirthing sessie (waarvan ik vond dat ik dat een keer moest meemaken), zag ik ook puur wit licht. We hadden net een half uur, of langer intens geademd, dus veel CO2, ik lag ook verkrampt, ook een teken van hyperventilatie. Niet op eigen houtje doen, dient geen doel. Ik was verder overigens niet ziek of anderszins uit balans, dus is het ook niet te koppelen naar een ziektebeeld of levensbedreigende situatie. Puur CO2 reactie…

 8. een bijna dood ervaring is geen hallucinatie, ik heb zelf in de 6e maand van mijn zwagerschap veel bloedverloren, ik ben niet gereanimeerd maar heb wel een soort van uittreding ervaren. het is niet iets waar je in hoeft te geloven maar als zoveel mensen dit soort ervaringen hebben moet het toch wel echt aannemelijk worden dat het voor komt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.