Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bijna half miljard extra voor verpleeghuizen

Vanaf 2018 komt er jaarlijks 435 miljoen euro extra beschikbaar voor verpleeghuiszorg.
verpleeghuiszorg.jpg

Het geld is nodig om aan de nieuwe kwaliteitseisen voor verpleging, verzorging en thuiszorg te kunnen voldoen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Rijn aan de Tweede Kamer gemeld. Met de extra middelen kunnen vanaf 2018 zevenduizend extra fte aan zorgmedewerkers beschikbaar komen. Behalve het aannemen van nieuwe mensen, biedt ook het uitbreiden van kleine contracten van bestaande medewerkers grote mogelijkheden om snel extra handen aan het bed te krijgen. Van Rijn kondigde tijdens het slotcongres van het VWS-programma ‘Waardigheid en Trots’ al aan dat er extra middelen beschikbaar komen voor verpleeghuiszorg. Hoewel hij toen nog geen bedrag noemde omdat de Tweede Kamer nog niet was geïnformeerd, gaf hij al wel aan dat het zeker niet zou gaan om ‘klein bier’. De uitvoering van het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg heeft immers financiële consequenties, aldus Van Rijn.  ‘Met de nieuwe normen voor goede verpleegzorg die we begin dit jaar hebben vastgesteld, komt er meer tijd en aandacht voor bewoners,’ zegt Van Rijn. ‘Extra nieuwe medewerkers in de zorg en de dagbesteding voor bewoners zijn daarvoor onmisbaar. We hebben in 2017 al extra geld beschikbaar gesteld maar 2018 mag natuurlijk geen verloren jaar zijn. Dat hebben we nu voor elkaar. Verpleeghuizen kunnen meteen aan de slag om mensen aan te nemen.’

Kwaliteitskader

Voor de uitvoering van het in januari vastgestelde Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg zijn de komende jaren in totaal zo’n 40 duizend nieuwe arbeidskrachten nodig, verwacht Van Rijn. Voor de instroom van zoveel nieuwe mensen zijn enkele jaren nodig, onder meer door krapte op de arbeidsmarkt en het vermogen van verpleeghuizen om hun organisatie hier op aan te passen. Eerder dit jaar was al eenmalig 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verpleeghuislocaties waar dat het hardste nodig is. Hier bovenop is in het kader van de voorjaarsbesluitvorming 2017 een extra bedrag van structureel 100 miljoen euro beschikbaar gesteld, als eerste stap waarmee alle verpleeghuizen hun kwaliteit kunnen verbeteren. Daar komt nu structureel 335 miljoen euro bij. In totaal is in 2018 dus 435 miljoen extra beschikbaar ten opzichte van de oorspronkelijke begroting zoals afgelopen Prinsjesdag door het kabinet gepresenteerd.

Lees alles over het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg: ‘Dit is geen 1 aprilgrap’ >>

1 REACTIE

 1. Ach ja….miljoenen.
  Wie gaat zorgen dat jonge mensen de opleiding verzorgende of verpleegkundige gaan doen?
  Ze zijn er niet!!
  Geld lost het niet op. Jonge mensen willen HBOV doen en die opleiding devalueert inhoudelijk!
  Hoe zorgen we dat er goed opgeleide verzorgenden komen, die trots zijn op hun werk.
  Hoe zorgen we dat verpleeghuizen plekken worden waar mensen willen wonen en werken?
  Een leuke, positieve soap?
  Een ander imago in ieder geval!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.