Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bijna helft zorginstellingen onhygiënisch’

Veel verpleeghuizen en verzorgingshuizen nemen het niet zo nauw met de hygiëne. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Van de 37 huizen die werden bekeken door de bond, bleken er vijftien onhygiënisch te werken. Zeven instellingen haalden een krappe voldoende. De bond stuurde zeven hygiënisten op pad die de instellingen op 97 onderdelen tegen het licht hielden. Tehuizen die voor 80 procent aan de normen voldeden, scoorden een voldoende. De Consumentenbond vroeg veel meer instellingen om mee te doen aan het onderzoek maar volgens de consumentenorganisatie wilde het merendeel dat niet.

 

Handen wassen 

Uit het onderzoek bleek onder andere dat het personeel van de verpleeghuizen de handen niet goed genoeg wast, dat koelkasten met medicijnen te warm staan afgesteld en dat er vaak geen ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn op de afdelingen. Ook zijn protocollen vaak onvindbaar voor werknemers en liggen verband en medicijnen in stoffige opslagruimtes. Een slechte hygiëne in verpleeghuizen verhoogt het risico op infecties bij de al kwetsbare bewoners.

 

Onacceptabel

Ouderenorganisatie ANBO noemt de bevindingen van de consumentenbond ’te vreselijk voor woorden’ en ‘onacceptabel’. ‘Hoe is het mogelijk dat zulke misstanden voorkomen in instellingen waar mensen werken die zijn opgeleid voor dit vak?’, vraagt een woordvoerster zich af. De bevindingen komen overigens niet als een verrassing. ‘Wij krijgen ook wel eens dit soort meldingen binnen, maar de consumentenbond heeft er nu onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat deze misstanden vaak voorkomen’, aldus de ANBO-woordvoerster.

 

Kanttekening 

De organisatie van zorgondernemers Actiz zegt de uitkomsten van het rapport zorgelijk te vinden en de signalen serieus te nemen. De organisatie is van plan de bevindingen onder de aandacht te brengen bij de leden maar plaatst wel een kanttekening. Details ‘Een deel van de vragen gaat over details. Als mensen bijvoorbeeld aangeven dat ze hun trouwring niet willen of kunnen afdoen bij het handen wassen, scoren ze al slecht op hygiëne’, aldus een woordvoerster. Volgens Actiz is het constant zoeken naar een goede balans. ‘In een verpleeghuis leven mensen. Je moet het evenwicht zien te vinden tussen klinisch schoon en prettig leefbaar.’

 

Bron: Consumentenbond

Auteur: Redactie TVVonline 

 

Heb jij het idee dat de hygiëne in jouw zorginstelling te wensen over laat? Laat je reactie hieronder achter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.