Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bijwerkingen medicatie veroorzaken 20 procent van de opnames

Bijna 20 procent van de ziekenhuisopnamen is niet het gevolg van een acute aandoening, maar van ernstige bijwerkingen van medicijnen.
Bijwerkingen medicatie veroorzaken 20 procent van de opnames

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Medicine, a threat to health: limitations of drug, non drug treatments and protocolized medicine’ van Roya Atiqi, waarop zij 20 april promoveert.

Iatrogene opnames
Atiqi onderzocht onder meer opnamen op de afdelingen Inwendige Geneeskunde, Cardiologie en Longziekten van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Van de 2000 opnames was bijna 20 procent het gevolg van bijwerking van medicatie en complicaties veroorzaakt door niet-medicamenteuze medische interventies (iatrogene opnames).

Nog eens 30 procent van de opnames had deze neveneffecten van medicijnen als mogelijk oorzaak. Een aanzienlijk deel, maar niet alle gevallen van bijwerkingen, werd door de artsen herkend.

Hoge bloeddruk
Patiënten met cardiale aandoeningen, een hoge bloeddruk, maag- darm- of leveraandoeningen, bebruikers van antistollingsmedicatie of NSAID’s liepen met name risico op iatrogene opnames.

AMC
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

4 REACTIES

 1. 01-04-2011 Lijkt wel een 1 april grap. Hoezo pas in deze tijd promoveren op bijwerkingen van medicatie en 20 % meer opnames. Vind het vreemd dat daar nu pas iedereen zo bovenop zit. Pas aan een onderzoek meegedaan bij de NPCF mbt contorle medicatiegebruik, zie site. Er moet nog veel gebeuren blijkt. Dit had naar mijn idee al veel eerder en beter gekunt, wanneer er ook geluisterd word naar de mensen, wanneer ze met klachten komen.

 2. Lees alle reacties
 3. De voorschrijver van recepten moet vooraf goed checken wat er al wordt ingenomen en door wie verstrekt en wat is de zelfmedicatie?
  Wat ik heb gezien is dat er o.a een diabetes-paspoort bestaat maar er is ook een voor hartfalen, voor cardiovasculair risicomanagement etc. Deze zg papieren medisch paspoorten (bij chronische aandoeningen/co-morbiditeit te gebruiken) worden gratis verstrekt door de industrieën en gretig afgenomen door de POH’s. Terwijl alleen de uitdraai v.h medicatie-overzicht van de apotheek actueel is? (Tenzij men door acute omstandigheden soms meerdere apotheken bezoekt) Afstemming is nodig: mensen met o.a visus-klachten, analfabeten, kennis-tekort, verwardheid, hebben daar hulp bij nodig/recht op professionele hulp.
  De verpleegkundige in de wijk, mits goed geschoold, kan 1x per week de cliënt thuis bezoeken voor medicatie-check of zelfs dagelijks toezicht bij inname, baxter aanvragen/zn contact opnemen met de huisarts/POH/specialist/apotheek.
  Er zijn thuiszorgorganisaties die toezicht uitoefenen middels een Skype-verbinding, zg domotica (scheelt reis-parkeergeld en bevordert zelfstandigheid..).
  Rapportage/evaluatie/coördinatie is een taak van de verpleegkundige.
  Dus ook in de eerste lijn valt altijd nog wat te verbeteren.
  Heel actueel: op een familiereünie jl zaterdag collabeerde mijn tante van 88, wel even met de ambu, spoedopname in een vreemd ziekenhuis: na onderlinge overdracht van o.a medicatie-gegevens bleek oorzaak: medicatie-vergiftiging?!
  (de laatste tijd was ze wel vaker onderuit gegaan zei de familie, nu knapt ze weer wat op 😉 Een hele zorg voor die familie, maar daar is wat hulp bij nodig.
  In de thuiszorg zie ik ook dat ibuprofen veel gebruikt wordt, bijv. na tandartsbezoek altijd receptje en vooruit ..maar weer herhalen. Niet goed te combineren met psycho-farmaca, cq je gaat uit je dak.

 4. Dit percentage verrast mij. Jaren geleden is er al eens een onderzoek geweest wat een veel hoger percentage liet zien. Zelfs tegen de 40%. Ik denk dat medicatie veel beter op elkaar afgestemd kan worden. En daar hebben we geen EPD voor nodig. Misschien is een Electronische Medicatie Rapportage mogelijk. Dit zou m.i. door de pharmacie gefinancierd moeten worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.