Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijwerkingen Thyrax® toch veroorzaakt door verpakking

Thyrax® tabletten in doordrukstrips voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als de Thyrax® tabletten in een glazen potje. Hoewel de samenstelling van de medicatie hetzelfde bleef, zorgde de nieuwe verpakking waarschijnlijk wel voor de vele bijwerkingen die zijn gemeld.
Bijwerkingen Thyrax® toch veroorzaakt door verpakking
Foto: Arno Massee

Aspen Pharma, de firma achter Thyrax®, onderzocht gedurende drie maanden of de kwaliteit van Thyrax® in de nieuwe doordrukstrips verandert. Zowel de tabletten in potjes als de tabletten in doordrukstrips blijven dezelfde hoeveelheid levothyroxine te bevatten.

Vergelijkbare klachten

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) kan de kleinste verandering in medicatie al effect kan hebben bij patiënten met schildklierproblemen. In een reactie op het onderzoek van Aspen Pharma schrijven zij: ‘De klachten die na overgaan op tabletten in een andere verpakking van Thyrax® zijn ervaren, zijn vergelijkbaar met de klachten die optreden als deze patiënten overgaan naar een ander merk levothyroxine bevattende geneesmiddelen.’

Dossier Medicatie

In dit dossier verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over medicatie. Bekijk het dossier >>>

Hartkloppingen

Het Lareb ontving begin 2015 meer dan 2000 meldingen over bijwerkingen bij het gebruik van Thyrax®. De meest gemelde bijwerkingen waren hartkloppingen, vermoeidheid en hoofdpijn, zo blijkt uit een recente inventarisatie van de meldingen. Het Lareb concludeert op basis van de meldingen en een enquête dat er na de verpakkingswijziging bij patiënten ‘ontregeling’ is opgetreden. Bij ruim een derde van de patiënten die bijwerkingen meldden, werd de dosering verlaagd. 12 procent gaf aan dat de dosering juist werd verhoogd.

Bijwerkingen nog steeds melden

Zowel het CBG als het Lareb hebben het voornemen om Thyrax® nauwkeurig te blijven volgen. Bijwerkingen kunnen nog steeds gemeld worden bij het Lareb.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.