Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bloedtest spoort borstkanker vroeger op

MAARSSEN - Amerikaanse en Britse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld waarmee ze in een zeer vroeg stadium borstkanker kunnen opsporen. Dat meldt de BBC vandaag op haar website.
Bloedtest spoort borstkanker vroeger op

Met de bloedtest van de onderzoekers, werkzaam op het University College in Londen en de University of Pennsylvania, is de eerste stap gezet naar een vroegtijdige, snelle, veilige en goedkope opsporing van borstkanker. De onderzoekers voerden hun bloedtest uit bij 345 vrouwen en in 95% van de gevallen was de uitslag juist.

Proteïnen
De test merkt wijzigingen op in de concentratie van proteïnen in het bloed. De proteïnen uit het borstweefsel zijn hierbij makkelijk herkenbaar en ook de eventuele woekering van kankercellen komt uit de test naar voren.

Scans
De bloedtest is volgens de onderzoekers een goede aanvulling of zelfs vervanging van de huidige methode om borstkanker te diagnosticeren. Nu gebeurt dat meestal door een reeks van borstonderzoeken zoals palpatie, mammografie of biopten. Mammografieën werken niet goed bij de opsporing van kanker bij jonge vrouwen en de bloedtest doet dat wel, melden de onderzoekers in The Journal of Proteome Research.

Andere vormen
De onderzoekers gaan kijken of bloedtests ook bij andere vormen van kanker een goed opsporingsmiddel is. Bloedtests worden momenteel vooral gebruikt als de diagnose borstkanker al gesteld is; niet als diagnostisch middel.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.