Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Blog Barbara: ‘Wie biedt meer?’

Buurtzorg verhoogt vanaf maart het salaris van alle zorgmedewerkers (500 euro bruto per jaar). Barbara heeft er mixed feelings over.  
Pot met munten.
Barbara: ‘Alleen meer salaris zou voor mij onvoldoende motivatie zijn om ergens anders te solliciteren.’ Foto: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya

Buurtzorg verhoogt vanaf maart het salaris van alle zorgmedewerkers. Allemaal een schaaltje erbij: verzorgenden naar schaal 45, verpleegkundigen in de wijk naar 50 en wijkverpleegkundigen naar 55. Ze gaan er jaarlijks 500 euro bruto op vooruit.

Dat is een mooi gebaar van Jos de Blok, de directeur van Buurtzorg. Hij wilde niet op de overheid wachten en bedacht zelf een manier om het geld binnen zijn organisatie anders te gaan verdelen. Geld dat hij niet uitgeeft aan het ene kan hij inzetten voor iets anders. Kantoorpersoneel en directie krijgen de schaalverhoging niet.

Hoe gaat Jos dit betalen? Met meer productie draaien en een lager ziekteverzuim.De bereikbaarheidsdiensten wil hij anders organiseren. Regionaal of met andere zorgaanbieders. En goede afspraken maken met de zorgverzekeraars helpt ook.

De bedoeling is natuurlijk dat er op deze manier zorgmedewerkers behouden worden en nieuwe collega’s aangetrokken. Met wachten tot ze in Den Haag met dé oplossing komen moet je geduld hebben tot sint-juttemis. Ik juich de creativiteit van Jos Blok dan ook toe. Oplossingen zoeken op mesoniveau.

Maar tegelijk vrees ik ook voor concurrentie tussen zorgorganisaties. Want wie het beste uithangbord heeft en de mooiste etalage, krijgt het meeste personeel. Kunnen de kleinere zorgorganisaties opboksen tegen de grote spelers? Wie heeft de verpleegkundige het meest te bieden?

Het salaris van een verpleegkundige in een academisch ziekenhuis verschilt van een verpleegkundige in de periferie. Dat heb ik altijd gek gevonden. Trouwens, alleen meer salaris zou voor mij onvoldoende motivatie zijn om ergens anders te gaan solliciteren.

Maar wat dan wel? Meer vakantiedagen? Een gratis abonnement op de sportschool? Een dure opleiding volgen op kosten van de zaak? Meer inspraak?

De uitstroom van zorgpersoneel is een serieus probleem. Het behouden van verpleegkundigen en verzorgenden zou prioriteit moeten zijn. En alhoewel het een landelijk probleem is, ligt de oplossing vaak op het persoonlijke vlak.

Er zou wat mij betreft voor zorgpersoneel echt meer maatwerk mogen komen. Mensen verlaten de zorg immers om uiteenlopende redenen. Je niet gehoord of gezien voelen. Te weinig collega’s per dienst.

Een werkrooster dat niet past bij je privéleven. Weinig doorgroeikansen. Te hoge huren in de stad waar je werkt. Moeten betalen voor je parkeerplaats. En waarom zou iedereen op de afdeling, ongeacht zijn privésituatie, eigenlijk nachtdiensten móeten draaien?

Er valt winst te behalen als organisaties beter zouden zorgen voor hun medewerkers. Een directeur die zijn nek durft uit te steken voor zijn zorgmedewerkers bijvoorbeeld. Die naar oplossingen zoekt en out of the box denkt.

Een leidinggevende die verpleegkundigen en verzorgenden echt ziet, naar hen luistert en gebruik maakt van hun expertise. Ik gun dat iedereen. Niet alleen de collega’s bij Buurtzorg.

In haar vorige ontroerende blog beschrijft Barbara hoe zij een patiënt in zijn laatste uur bijstaat: ‘En dan overlijdt Piet, (toch) niet helemaal alleen’ 

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beetje raar stukje dit.
  Eindelijk worden we eens serieus genomen als beroepsgroep door een iets beter passende beloning, is het weer niet goed.
  Jos de Blok is gewoon alweer de beste baas. Gelukkig ook de mijne.
  Hij denkt meestal buiten de bestaande kaders en is al jaren een prima uithangbord voor alle verpleegkundigen.
  Marktwerking in de zorg, en dus concurreren met andere zorgorganisaties heeft hij niet bedacht.
  Dat is een politieke keuze.
  Binnen dat kader kun je als organisatie wel heel creatief zijn: beknibbelen op zinloze kosten zoals een gigantische overhead en bureaucratie. Daardoor kun je hoog scoren op productie, en houd je ook nog geld over voor een fijn werkklimaat: we worden aan alle kanten ondersteund als zelfsturende teams. We krijgen alle kans om ons te ontwikkelen.
  Het is toch ook niet voor niets dat we zo groot zijn gegroeid?
  En dan nu een salarisschaal hoger is gewoon de kers op de taart.
  Macro oplossingen zoals betaalbare woningen voor verpleegkundigen moet er natuurlijk ook komen, maar daar kan Jos waarschijnlijk niet zo veel aan veranderen. Of wel, Jos?

 3. Heel goed dat Buurtzorg iets doet aan éen van de primaire arbeidsvoorwaarden. Kapen ze dan elders personeel weg? So be it. Als je affiniteit met onze beroepsgroep hebt, zou je eerder kunnen denken: Mooi! als er een schaap over de dam is volgen er meer. Maar nee hoor: “schaaltje erbij”, “wie biedt meer”, “mooiste etalage”? Bah, deze blog houdt het Florence Nightengale en Calimero idee in stand. Blijkbaar mag het voor verpleegkundigen niet over geld gaan.

 4. Ah, volgens mij klopt hier iets niet Barbara
  Dit scheelt volgens mij niet 500 euro bruto per jaar maar ruim 5.600 euro bruto per jaar,
  bijna 500 per maand (468 euro)
  Bruto per maand fulltime schaal 50= 3818 en schaal 55 = 4286
  468×12= 5616 bruto
  Behoorlijk verschil!
  Er zijn (helaas in de minderheid) een aantal organisaties die de wijkvpk in schaal 55 zet. De rest in 50. Gezien de zorgzwaarte en de hoeveelheid verantwoordelijkheid en hectiek in mijn optiek zeer terecht.
  Er komt geen tweedeling/concurrentje strijd als dit consequent wordt doorgevoerd

 5. Natuurlijk is een goed werkklimaat het belangrijkste om met plezier je werk te doen, maar het salaris is voor mij ook zeker niet onbelangrijk. Ik vraag me alveen tijdje af wanneer het eindelijk zover is dat wij, verpleegkundigen, een schaars goed, in waarde gaan stijgen. Net zoals dat het geval is met andere schaarse goederen.

 6. Ik ben een trotse medewerkster van “ Buurtzorg” ik voel mij juist enorm gewaardeerd door “ Buurtzorg” Jos wil juist bereiken dat meerdere organisaties creatief worden om met een financiële tegemoetkoming waardering uit te dragen. Binnen Buurtzorg wordt je juist gestimuleerd om bij te scholen en aan je vitaliteit te werken. Daar hoort een goede privé/ werkbalans ook bij.Omdat we zelfsturend zijn gaat elk team hier anders mee om, die vrijheid krijgen we. In ons team is juist iedereen bereid om het zowel op werk gebied als privé een goede balans te krijgen. Jos en zijn team hebben hier het afgelopen jaar veel adviezen over gegeven, aan de teams hoe zij dit gaan oppakken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.