Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Mijn cliënt slikte jarenlang onnodig pillen’

Er wordt heel wat medicatie geslikt door ouderen. Bergen met pillen, drankjes en zalfjes worden ingenomen en gesmeerd. die meestal door verschillende artsen zijn voorgeschreven.
pills-1422509-640x480.jpg

Omdat de cliënten zoveel slikken, loont het de moeite om goed te kijken naar wat de wisselwerkingen kunnen zijn. Polyfarmacie ligt op de loer en door middel van een medicijnbeoordeling kan voorkomen worden dat er te veel of onnodig iets geslikt wordt.

Jarenlang overbodige diclofenac
Elke arts en apotheek is verplicht door IGZ hierop te controleren. Naar mijn idee wordt het medicijnlijstje te weinig tegen het licht gehouden. Vaak vraag ik aan een huisarts waarom bijvoorbeeld iemand al jarenlang een pijnstiller slikt. Of als een cliënt een bepaald medicijn niet inneemt, deze dan gewoon geschrapt kan worden. Jarenlange slaaptabletten, welke geen effect meer hebben. Maar waarbij intussen gewenning is ontstaan. Zo had ik een cliënt die twee jaar diclofenac slikte met een maagbeschermer. Dit was ooit voorgeschreven voor een pijnlijke kniegewricht. Het gewricht gaf al na twee maanden geen klachten meer. Bij een MDO heb ik dit naar voren gebracht. De huisarts moest er een beetje suf om lachen… Er kan ook te weinig ingezet worden. Ouderen die bijvoorbeeld prednison slikken, krijgen vaak geen calciumtabletten erbij. Of bij opiaten worden geen afdoende laxeermiddelen ingezet, een tekortschietende inzet van pijnbestrijding…

Verzorgende ig belangrijke schakel
Als verzorgende ben je een belangrijke schakel tussen de cliënt en de arts. Het is niet alleen van groot belang dat je goed op de bijwerkingen van medicijnen let, het is minstens zo belangrijk dat je je cliënt op de juiste manier begeleidt bij het innemen van de medicatie. Vaak wordt hieraan te weinig aandacht aan besteed. Bij elk medicijn hoort een bijsluiter, en daarin staat precies vermeld of iets opgelost dient te worden, of om de zoveel uur verspreid over 24 uur de inname is. Of dat er geen melkproducten erbij ingenomen dient te worden.

Er valt nog heel wat te verbeteren wat winst kan opleveren, zowel op het gebied van gezondheid als besparing in onnodige kosten van medicatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.