Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Conny: ‘Ik ontdek een manier om mijn dementerende cliënt rustig te houden’

Conny heeft te maken met een agressieve dementerende, die ook bijt. Dan komt ze erachter dat er een truc is om haar rustig te houden.


Het werken met dementerenden kan niet iedereen. Het vergt veel geduld en inzicht. Ook een behoorlijk incasseringsvermogen.

Lief stemmetje
Een aantal jaren geleden werkte ik op een pg-afdeling waar een dame woonde van hoge leeftijd die in haar werkzame leven een dominee was geweest. Ze was zwaar dementerend, al zou je dat zoals vaak bij pg-problematiek, niet zeggen als je haar zag. Met een vriendelijk gezicht keek ze je onderzoekend aan als je met haar een gesprek aanging. Met een allerliefst stemmetje sprak ze je toe.

Bijten

Maar schijn bedriegt want dit lieve dametje kon ongelofelijk vloeken, tieren en krabben en zelfs bijten. Het was altijd de kunst om haar op een specifiek manier af te leiden en intussen haar de verzorging te geven. Ze had een gruwelijk hekel aan aanrakingen en het lukte dus niet altijd om ongeschonden uit de strijd te komen.

Spugen

Het ergste vond ik altijd dat ze je in je gezicht kon spugen. Niet alleen dat dit vies is, is het voor mij vooral een uiting van minachting. En daar heb ik heel lang moeite mee gehad. Juist omdat je met haar het beste voor had, wat zij uiteraard geheel niet besefte.

Bidden
Het bijzondere was dat ik, toen zij al in de honderd was, ontdekte dat ze heel gevoelig was als je het ‘onze Vader’, opzegde. Terwijl ik dat deed, prevelde zij met mij mee. Ondertussen haar snel in de pyjama werkend, en haar tandprothese eruit halend, bleven mijn vingers gespaard.

Een goede training, begrip en geruime tijd voor de zorg, zijn noodzakelijke voorwaarden om het werken met dementerende cliënten hanteerbaar te houden voor de professional!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.