Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Bekwaam, maar blijf bevoegd…

Risicovolle en voorbehouden handelingen. Bekwaam en bevoegd zijn, het credo vanuit de wet BIG voor de zorg.

We hebben er in de zorg allemaal mee te maken. Wij kennen  bij het VTT-team vijfenzestig verschillende handelingen die conform de wet BIG het predikaat ‘voorbehouden’ of ‘risicovol’ dragen. In een nota Minimale inzet deskundigheid wordt voor die handelingen beschreven op welk niveau die minimaal mag worden uitgevoerd. Zo mag een intramusculaire injectie worden gegeven door een verzorgende IG, terwijl intraveneus injecteren is voorbehouden aan een VTT-verpleegkundige of arts.

Mijn werkgever stelt als voorwaarde dat elke van die 65 handelingen eenmaal per jaar moet worden getoetst in de praktijk. Nu lijkt het meer dan het is, want het subcutaan injecteren of het plaatsen van een subcutaan naaldje zijn twee verschillende handelingen, maar behelsen hetzelfde principe.

Het vraagt wel een behoorlijke organisatie om op die manier de kwaliteit van zorg te kunnen borgen. Wij maken in ons team koppels van twee personen, die elkaar toetsen in de praktijk. Dat betekent dat de een bij een client een bepaalde handeling doet, terwijl de ander aan de hand van de toetslijst controleert of je het protocol juist hebt uitgevoerd.

Tijdrovend? Ja. Zinvol? Ja. Zorgt het voor meer kwaliteit? Ja. Want nu wordt iedereen weer gedwongen om de Vilans protocollen erop na te slaan, en te bekijken of de handelingen die in de praktijk worden uitgevoerd, ook nog stroken met de nieuwste inzichten.

Hoe is het bij andere technische teams geregeld? Toetsen jullie ook jaarlijks? Ik ben benieuwd!

6 REACTIES

 1. prima idee dat regelmatig opfrissen alleen momenteel wordt dit te weinig gedaan je moet er zelf achteraan
  dat kost geld en tijd, die tijd is normaal maar het is alles voor jezelf..
  dan staan er toch collega’s die zeggen dat hoort bij de instelling!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind dit een goede zaak, wees eerlijk je moet allemaal even nadenken bij sommige handelingen en om af en toe “op te frissen” is alleen maar goed. Wij hebben jaarlijks een dag waar alle afdeling- “specifieke” handelingen door en team van collega’s bekeken word.
  Verder is er een schriftelijke toets van vijf onderwerpen->elk onderwerp heeft 8-12 vragen. Alles word dan voor 3 jaar bewaard voor ev inspectie bezoek.
  (het schriftelijke deel wordt natuurlijk met elkaar gedaan->niet verder vertellen hoor)

 4. Tijdens mij leerlingperiode in het UMCG zag je dat niet alleen leerlingen/stagiaires werden getoetst maar dat ook collega’s elkaar toetsen tijdens een handeling. Dit werd dan gescoord aan de hand van checklist die bijgevoegd is bij het protocol van de handeling. Ik zeg een prima manier om te toetsen. Het enig nadeel is dat een collega je toets. Deze manier van toetsen wordt er denk ik snel een oogje dicht geknepen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.