Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Besmettelijke ziektes

Nu de winter weer voor de deur staat, zijn ze bij Conny in de instelling extra alert op besmettelijke ziektes.

Besmettelijke ziektes komen regelmatig voor. De besmettingsgraad en omgevingsfactoren maken of en hoe je dit het beste kunt indammen. In ons vakgebied de zorg, zijn de zorgverleners een zeer belangrijke schakel. Een goede bestrijding van de besmettelijkheid zit in het hanteren van vooral hygiëne. En niet alleen handen wassen, ook het schoonhouden van de omgeving draagt bij aan het verkleinen van de verspreiding van ziektekiemen.

 

MRSA 

Het lijkt makkelijk maar dat is het beslist niet. Als een ziektekiem zich door de lucht verspreidt is het bijna niet tegen te houden. Er zijn zoveel ziektes waar ouderen gemakkelijk slachtoffer van kunnen worden. Influenza, NORO, MRSA en EHEC zijn aandoeningen die onmiddellijk in een instelling vele slachtoffers kunnen maken. Soms wordt er een opnamestop ingevoerd, weer vanwege het isoleren van de mogelijke overdracht van mens op mens.

 

Besmette cliënt

In onze instelling was er verleden jaar een MRSA besmetting. Dit heeft niet alleen bij onze bewoners een hoop ellende bezorgd, maar ook bij een aantal collega’s. Zoals kweken die om de zoveel tijd afgenomen moesten worden. En zelfs een werkverbod zolang een collega positief bleek te zijn. Meestal zijn het best ingrijpende maatregelen die dan worden toegepast. Er zijn uiteraard nog veel meer besmettelijke ziektes. Schurft is er één waar ik gelukkig nog nooit mee te maken heb gehad. Op zich geen levensbedreigende ziekte, maar toch.

 

Nu het najaar is en de winter nog moet komen, zijn wij weer extra alert op de bekende symptomen. Juist om het gevaar van besmettingen zo klein mogelijk te houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.