Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Bezuinigen: welke zorg kan jij missen?

De zorg moet goedkoper om het alle zieke grijsaards straks nog te kunnen bieden.

Ik snap wel dat je niet kunt uitgeven wat er niet is. Dat is bij mij thuis net zo. Als ik het eind van de maand gezond en blozend wil halen, moet ik winkelend af en toe een jurk of parfum weerstaan. En misschien is dat wat de zorg ook moet; de luxe laten liggen.

Maar wat is luxe en wat is noodzaak? Bezuinigen op de keukenvoorraad verhoogt al snel het ondervoedingsscijfer. En als patiënten hun eigen handdoeken mee moeten brengen, loopt het met EHEC en andere beesten ook flink uit de hand. Maar welke luxe kán ik missen op mijn afdeling?

Dan hebben ze het in Afrika, bijvoorbeeld,  veel gemakkelijker. Daar hebben ze niet meer dan je nodig hebt. Verpleegkundigen die daar werkten, weten dat we in Nederland allerlei vormen van overbodige luxe hebben. Of hebben ze in Afrika gewoon te weinig? Kunnen we zeggen dat we iets kunnen leren van de tevredenheid van de armen, terwijl ze daar zoveel meer overlijden aan onnodige oorzaken?

Misschien moeten we gewoon de rijken meer laten betalen, in plaats van bezuinigen op zorg. Niet perse meer geld voor dezelfde zorg, maar terug naar de klassenafdeling. Laat rijk Nederland grof geld schieten voor grotere nachtkasten, en 1 op 1 verpleging, koffie van vers gekraakte bonen en een rijdende winkel met allerlei soorten fruit en chocola (uit Zwitserland).

Of moeten we misschien sowieso commerciëler? Alle patiënten luxe aanbieden tegen betaling. Standaard aardappels met alweer-worteltjes óf lasagna voor €5,- meer. Flink betalen voor internet en telefoon. Of een verjaardag- of gourmetpakket aanbieden, net zoals Landal dat doet voor zijn gasten.

Welk ziekenhuis zou meer bezocht worden? Het basishuis waar armen betaalbaar alleen het allernodigste ontvangen? Of het geld(pak)huis waar je dure, superdeluxe zorg ontvangt? Waar zijn er meer van: mensen met genoeg geld of mensen in de onderlaag der verdieners?

Ik weet dat er mensen zijn die niet naar de tandarts durven, omdat ze de gevolgen van de onbetaalbare rekeningen meer vrezen dan hun langdurige kiespijn. Er zijn Nederlandse mensen met oorverdovende rugpijnen die het zonder fysiotherapie moeten stellen, omdat ze daar de centen niet voor hebben. Binnenkort wordt al dat nog duurder. En de psycholoog die je dan hard nodig hebt om je stress te reguleren en je baan te behouden om in hemelsnaam de rekeningen te kunnen blijven betalen van je rugfysio, die kost binnenkort ‘slechts’ €31,- per uur.

Maar ehm… welk onderdeel, hulpmiddel of welke discipline zou jij kunnen missen om zorg betaalbaar te houden?

10 REACTIES

 1. Nou, In ons fijne planetree verpleeghuis ‘verkopen’wij ook zaken als aromatherapie en bachbloesemtherapie. Dat doen wij aan iedereen tenzij je er tegen protesteerd. Je wilt niet weten wat die rommel kost, de cursus voor de dames die het uitvoeren nog erbuiten gehouden.Maar ’s nachts nu wel met een poppetje minder…

 2. Lees alle reacties
 3. En maar afgeven op de managers, en niet kritisch kijken naar je eigen situatie.
  Hoeveel medicijn bekertjes worden er over een dag weggegooit op de afdeling (iedere ronde per patient weer een bekertje)Hoeveel gazen pleisters worden er teveel opengemaakt, en dus weggegooit? hoeveel formulieren moet je dagelijks invullen en die vervolgens in een dossier terecht komen waar je u tegen zegt (al die arme bomen die moeten worden omgekapt)Hoeveel patienten stickers worden er per patient teveel uitgedraaid, en na ontslag weggegooit? hoeveel handdoeken worden er ongebruikt, in de was gegooit per dag (waskosten) Ik bedoel: ik deel twee handdoeken en twee washandjes uit aan iedere patient. Gebruikt de patient er maar een, dan gooi ik toch allebei in de was (mag het immers niet meer terug doen in de kast, i.v.m higiene)
  Volgens mij kunnen we allemaal (directie en administratie inclusief) wel wat bezuinigen…

 4. Er kan inderdaad veel bezuinigd worden!
  Mensen om de dag van bed halen en om de dag wassen en
  verzorgen, scheelt een hoop werk!
  Eten: nou een gewone boterham met pindakaas moet het toch wel doen he? Toetje, sapje hapje nou nee hoor veeeel te duur!
  Even met een patient naar buiten in de rolstoel als het weer het toelaat? Welnee, je zet ze gewoon bij het raam heerlijk die frisse lucht toch?
  Koffie en thee is alleen ongezond, water daarintegen doet het goed en is ook goedkoop. Koekje en snoepje van huis meenemen svp.
  Bovenstaande is natuurlijk flauwekul, maar ik ben het gewoon erg erg erg zat dat er maar telkens gedacht wordt dat er uberhaupt nog bezuinigd kan worden!
  Niet op de basiszorg , de zorg aan het bed. Maar vast wel in het management, de bonussen, de administratie en natuurlijk ook de steeds toenemende eisen aan het papierwerk wat wij verpleegkundigen moeten doen om aan de eisen te voldoen. Als het dossier maar in orde is, patient zelf lijkt daarbij van ondergeschikt belang!
  Ook zou iedere verpleeghuisarts eens kritisch naar de medicatie van zijn/haar patient kunnen gaan kijken want de hoeveelheid paracetamol is soms niet aan te slepen! Maar ook hier is maar een kleine winst haalbaar. Ik zou zeggen: Blijf a.u.b. met je handen van het budget voor de zorg af en steek uw hand eens in eigen boezem!!!

 5. Nou ja, wat wordt er nu bezuinigd wat we eigenlijk wel nodig hebben in de zorg?! Het TVCN, maagzuurremmers, psychologen enzovoorts wordt nu niet meer vergoedt om de schulden van de staat te kunnen betalen. Het wordt bedacht door mensen die waarschijnlijk niets mankeren en sowieso geld genoeg hebben om het eventueel te kunnen betalen. Welk noodzakelijk goed wordt straks niet meer vergoed: de anenocoumarol misschien? Heel veel mensen hebben dat dagelijks nodig, dus de staat kan daar heel veel geld uithalen. De mensen die vervolgens bloedingen of herseninfarcten krijgen, ach dat scheelt weer in de zorg voor mensen. Laat ze maar eens bezuinigen op zichzelf en als ambtenaar naar een modaal salaris gaan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.