Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annabeth: ‘Kerstsfeer moet niet alleen met Kerst’

Iedereen heeft het druk rond Kerst. Als je dan moet werken tijdens de feestdagen, is er ook de druk om aan alle verwachtingen te voldoen want iedereen verwacht dat je het gezellig maakt. Waarom zorgen we niet dat de patiënt het hele jaar door een kerstsfeer ervaart, vraagt Annabeth zich af.
Blog Annabeth: 'Kerstsfeer moet niet alleen met Kerst'
Foto: ANP

We hebben het druk. Allemaal. En zeker in de tijd rond Kerst. Het begint al bij de voorbereidingen. Waar en hoe gaan we het vieren? Welke verplichtingen zijn er? Wie nodigen we uit? Doen we wel of geen cadeautjes? En dan komen de boodschappen nog.

Sommige mensen plannen de activiteiten rond Kerst al weken of maanden van tevoren. Anderen leven meer bij de dag en zien wel hoe het uitpakt. Maar ik krijg de indruk dat weinig mensen deze dagen werkelijk ontspannen zijn. Bijna iedereen heeft nog wel een to-do-list.

En als je in de zorg werkt en ook met de feestdagen werkt, is de druk om aan alle verwachtingen te voldoen vaak nog groter. Want behalve dat je het met je familie en vrienden gezellig moet maken, wordt er ook verwacht dat je het op je werk gezellig maakt. Meestal is er wel gedacht aan de versiering maar de uiteindelijke sfeer bepaal je toch met je gedrag.

Soms lijkt het wel of we niets anders meer kunnen dan zeggen dat we het druk hebben. Alsof we een soort status moeten ophouden. Of heeft het te maken met prioriteiten die we stellen?

Vanuit de drukte naar de individuele cliënt. Vaak hoor ik de cliënt zeggen dat we het zeker wel druk hebben, vooral als ze de verpleegkundige van hot naar her ziet lopen. Maar heeft deze verpleegkundige het dan werkelijk zo druk of is het werk dan niet goed georganiseerd? Liggen de materialen die we nodig hebben verspreid over verschillende kasten, zijn dingen niet aangevuld, hebben we allemaal wel de juiste prioriteiten gesteld?

Hoe heerlijk zou het zijn als we de patiënt of cliënt weer kunnen zien en verplegen. Dat de organisatie ondersteunend is aan het verpleegkundig proces. Dat vraagt van ons plan- en denkwerk, net als met de voorbereidingen voor Kerst. Wat hebben we nodig en wanneer? Iedereen moet doen wat er gedaan moet worden, ook de ondersteunende diensten! En als verpleegkundigen moeten wij onze positie als spil rond het proces van de patiënt gaan innemen. Zodat de cliënt de sfeer van Kerst niet alleen met Kerst, maar het gehele jaar door ervaart.

Ik wens jullie goede Kerstdagen en een goed georganiseerd verpleegkundig proces toe!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.