Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Annabeth: Obstetrieverpleegkundige, een prachtig vak!

Annabeth begrijpt niet waarom het vak van obstetrie- en gynaecologieverpleegkundige zo'n slecht imago heeft. Ze vindt het juist een fantastisch vak.
Blog Annabeth: Obstetrieverpleegkundige
Foto: stockexchange.com

We zijn als obstetrie en gynaecologie verpleegkundigen een uitstervend ras blijkt uit een onderzoek van de Intelligence Group.  Gemiddeld zijn we 39 jaar oud en hebben we 13 jaar werkervaring.

Ons vak is afwisselend, uitdagend en met de nodige verantwoordelijkheid, maar er dreigen tekorten. We vergrijzen. En ons beroep is niet populair. De verpleegkundigen die nu de opleiding tot O&G verpleegkundige doen zijn  pas-gediplomeerd en hebben weinig ervaring. Daar staat tegenover dat de zorg intensiever wordt, de pathologie wordt complexer en de geldkraan wordt dichtgedraaid. Dat maakt het plaatje van de uitstervende O&G verpleegkundigen compleet.

Uiteraard moet er wél de nodige zorg worden geleverd. Ziekenhuisbesturen stoppen een hoop tijd en energie in bijscholing ter verhoging van de kwaliteit en patiëntveiligheid. Maar dat zorgt niet voor meer handen aan het bed. Daarbij komt nog de nota ‘Een goed begin, veilige zorg rond zwangerschap en geboorte’, waarin staat dat een barende vrouw niet meer ‘alleen’ mag zijn. Maar extra geld voor obstetrieverpleegkundigen is er niet. Wel is er een oplossing bedacht: kraamverzorgenden op de verloskamers en de kraamafdeling van het ziekenhuis.

Ik hou erg van samenwerken en leren van elkaar. De kraamverzorgenden hebben hun eigen expertise over de fysiologische bevalling, daar kunnen O&G verpleegkundigen van leren.  Kraamverzorgenden hebben – zeker in de thuissituatie – veel meer tijd om moeder en kind te begeleiden bij de borstvoeding. Hierdoor hebben ze op dit gebied ook meer expertise dan een O&G verpleegkundige, die behalve het werken op  de verloskamers ook voor zwangere en gynaecologische patiënten zorgt.

Samenwerken betekent niet dat we dezelfde expertise hebben. We vullen elkaar aan binnen ons eigen gebied.  Een pathologische bevalling die plotseling gecompliceerd wordt door een pre-eclampsie, een vastzittende placenta met als gevolg shock, een vrouw met diabetes gravidarum met ontregelde bloedsuikers: dat is de expertise van de O&G verpleegkundige. Daarbij komt ziekte-inzicht en klinisch redeneren. Een verloskamer is soms een medium-care gebeuren waarin snel gehandeld moet worden om het leven van moeder en kind de best mogelijke zorg te kunnen geven.

Dat is precies wat ons vak geweldig maakt! Laatst liep ik op de gang van onze afdeling en daar werd ik begroet door een oud-patiënte met  ‘Daar loopt mijn held!’.  Ik begrijp niks van dat slechte imago dat we schijnen te hebben ….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.