Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Annabeth: ‘Persoonlijk bezit van de arts?!’

We gaan een nieuw ziekenhuis bouwen. Echt ontzettend leuk om daarover te brainstormen. De bedoeling is dat het rond 2016 klaar is. En dat is nou juist het spannendste van alles.
Blog Annabeth: 'Persoonlijk bezit van de arts?!'
Foto: ANP Erik van 't Woud

Want zal er dan nog steeds een zorgvraag zijn of is er meer een zorgeis: wordt een ziekenhuis een veredeld hotel volgens ‘U vraagt en wij draaien?’ Wat is de positie van de patiënt en zijn naasten? Hoe ver ga je met rooming-in? Welke ict mogelijkheden zijn er dan? Hoe wordt het eten geregeld?

Om over al deze zaken een eenduidig beleid te krijgen, zijn er regelmatig werkconferenties met de Raad van Bestuur, bedrijfsleiders, unitvoorzitters, specialisten, ondernemingsraad, cliëntenraad en de VAR. Het werkt verbroederend om hier met elkaar mee bezig te zijn en het is zeer inspirerend. Uiteindelijk willen we allemaal kwaliteit en veiligheid voor de patiënt.

Tijdens één van de nieuwbouwwerkconferenties werd de logistiek van de maaltijden besproken. Houd je nog vast aan vaste tijden van eten, of komt er een soort van plateservice. Kunnen cliënten zelf naar de eetruimte (pantry) gaan of is de ligduur dan al zo kort dat cliënten die kunnen lopen naar huis gaan? Krijgen alle cliënten hun maaltijden op verzoek op verschillende tijden op bed geserveerd? Ook ’s avonds en ’s nachts?

‘Als deze maaltijden dan maar niet door mijn dure verpleegkundigen geserveerd worden,’ merkte in deze brainstormsessie een specialist op. In eerste instantie was ik wel blij met deze opmerking. Verpleegkundigen zijn veel te duur om maaltijden te serveren. Eindelijk een arts die voor onze belangen opkomt.

Maar toen ik er wat langer over nadacht, stoorde het woordje ‘mijn’ me meer dan ik dacht. Sinds wanneer is een verpleegkundige persoonlijk bezit van een arts? Is de verpleegkundige in dienst van het ziekenhuis of van de specialist? En wat zijn dan onze rechten? Hoe meer ik erover nadenk, hoe duidelijker het me wordt: er is nog een hoop werk aan de winkel.

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

1 REACTIE

  1. Ja! aan de verhouding tussen artsen en verpleegkundigen (én verzorgenden!) valt nog veel te sleutelen en op te voeden. Ik denk dat ook de verdere professionalisering van het verpleegkundig beroep daaraan kan bijdragen; laten zien wat we kunnen en dat we (veel) meer doen dan de opdrachten van artsen uitvoeren.
    Ik ben zelf wel voorstander van het laten verzorgen van maaltijden door V&V. Een groot deel van opgenomen patiënten verkeert in een slechte voedingstoestand of heeft last van een voedingsstoornis. Als ik een patiënt help met eten en drinken ben ik beter in staat het voedingspatroon en daarmee samenhangende problemen te observeren en (vroegtijdig) te signaleren. Daarvoor zijn we niet te duur, maar worden we betaald! Helaas nog steeds te weinig, maar dat terzijde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.