Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Blog Barbara: ‘Houd je bij rapporteren alleen bij de feiten’

Barbara vindt het vervelend als ze aan het begin van haar dienst lappen tekst moet doorspitten. Goed rapporteren is nog een hele kunst!
epd
(Foto: Arno Massee)

‘Als iets niet is gerapporteerd, is het ook niet gebeurd’. Dat is een quote die ik in 2015 gebruikte in een blog over registratielast en waarom verpleegkundigen zoveel achter de computer zitten.

Alhoewel de quote ietwat sarcastisch bedoeld was, schuilt er zeker een waarheid in. Waar je vroeger, in het pre-EPD-tijdperk in het papieren dossier nog kon volstaan met ‘Geen bijzonderheden’ aan het einde van je dienst, kom je daar tegenwoordig echt niet meer mee weg.

Alles moet genoteerd. Maar dat noteren en rapporteren is nog een hele kunst. Want hoe rapporteer je nou zo kort en bondig maar ook zo volledig mogelijk? Wat is van belang en wat is bijzaak?

Wat de ene collega het noemen niet waard vindt, is voor een andere collega reden om er enorm over uit te weiden. Sommige collega’s schrijven zó uitgebreid en gedetailleerd dat hun rapportages in boekvorm uitgegeven kunnen worden. Ik vind niets vervelender dan aan het begin van mijn dienst eerst lappen tekst te moeten doorspitten, op zoek naar dingen die van belang zijn. Daar gaat veel tijd in zitten.

Om niet elke dienst het wiel opnieuw uit te hoeven vinden, maken wij gebruik van de ‘Rapportageladder’. Met elkaar hebben wij afgesproken over welke items er in ieder geval gerapporteerd moet worden, zoals bewustzijn, cognitie en mobiliteit. Elke collega gebruikt dezelfde ladder en zo mist niemand een belangrijk observatiepunt.
Denk je.

Het gevaar van het gebruik van deze manier van rapporteren is dat we de ladder ook gebruiken bij patiënten van een ander specialisme. Zo zie ik regelmatig dat de EMV-score uitvoerig wordt beschreven bij een niet-neurologische patiënt die toevallig op onze afdeling ligt. Totaal overbodig dus. Of worden belangrijke observatiepunten overgeslagen omdat ze niet in onze standaard-rapportageladder staan.

Ik heb tegenwoordig het gevoel dat ‘big brother is watching me’. De inspectie kijkt op een afstandje mee of ik alle scores wel invul. En de patiënt kan tegenwoordig via zijn DigiD de rapportage in het EPD lezen. Dat is goed. Het dwingt ons als zorgverlener om kritisch naar onze rapportage te kijken.

Zo rapporteer ik tegenwoordig altijd met in mijn achterhoofd dat mijn woorden meegelezen kunnen worden. Ik gebruik zo min mogelijk afkortingen. En vraag me af: ‘Is het waar wat ik schrijf?’. Hoe vaak rapporteert de nachtdienst wel niet: ‘Dhr sliep goed’ terwijl de patiënt vertelt dat hij geen oog dicht heeft gedaan?

Ik denk dat wij, verpleegkundigen en verzorgenden, uit moeten kijken voor die standaard-en-gewoonte-uitspraken. Dingen als ‘mw was gezellig aanwezig’ of ‘dhr zag ze vliegen’ horen niet in een rapportage thuis.

Zo hoorde ik laatst van de moeder van een ernstig chronisch ziek kind dat zij in de rapportage teruglas: ‘Moeder is zéér betrokken en continu aanwezig’. Dat gaf haar een rotgevoel. De verpleegkundige die dit schreef had daar waarschijnlijk geen slechte bedoelingen bij, maar haar woorden hadden een averechts effect. Dus collega’s, houd je bij de feiten! Kort en bondig graag.

Al meer dan 80.000 zorgverleners zijn abonnee: de digitale Nieuwsbrief van Nursing krijgen zij twee keer per week gratis in hun nieuwsbrief. Boordevol nieuws, speciaal voor verpleegkundigen. Meld je hier aan.

 

6 REACTIES

  1. Zouden wij niet af moeten van het statement ‘dat moet’ ? Volgens mij ‘moet’ dat allemaal niet zo .. Een artsen rapportage mag ook niet zo maar gelezen worden, toch? Dossiers bevatten nu eenmaal ‘geheimtaal ‘oftewel beroepstaal, het is immers geen verslag vóór de patiënt maar voor je collega .. Nee, dat patiënten meelezen is niet goed ..
    (mijn eigen ervaring, meerdere puncties van de ’tumor’ hadden alleen benigne cellen .. dan is alles toch goed? Niets bleek minder waar, het comment van arts en NP was dat de verslagen niet geschikt waren voor leken .. zit je dan met 45 jaar Intensive Care en een half jaar met pensioen, ben je plots een leek ..)

  2. Lees alle reacties
  3. Dag Barbara, ik las met interesse je artikel over rapportage. Ook op mijn werkplek is rapporteren een kunst , maar de intentie is zeker aanwezig. Ik
    zou wel eens willen zien hoe jullie rapportageladder eruit ziet en hoe deze ontwikkeld is. Is het mogelijk dat je mij daar iets over deelt. Mijn interesse wordt mede onderbouwd omdat ik denk dat ik vanuit mijn rol hier iets in kan betekenen. Ik ben coördinerende verpleegkundige in de ouderenzorg en studeer HBO verpleegkunde en zit in mijn eindfase. En dit zou een mooi afstudeer project zijn.

    Alvast tot horens, als je er voor open staat mag het via mijn persoonlijke mail.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.