Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Blog Cagla: ‘Ervaring is ook niet alles’

Binnenkort wordt duidelijk welke verpleegkundigen in aanmerking komen voor gelijkstelling aan hbo-niveau ('regieverpleegkundige'). Berichten over dit thema roepen steevast discussie op, waarin één groep het volgens Cagla vaak moet ontgelden: de hbo-verpleegkundige.
(Foto: Arno Massee)

‘Hbo heeft toch geen meerwaarde! En mijn inservice-opleiding met meerdere specialisaties niet meetellen in het nieuwe BIG-register! Waar gaat het heen met dit land?’ Deze en meer van dit soort reacties kun je al lange tijd lezen op verschillende pagina’s op Facebook over verpleegkunde.

Als het goed is wordt binnenkort meer duidelijk over de overgangsregeling voor mbo- en inservice collega’s. Hopelijk komt daarmee ook eindelijk een einde aan de mbo-hbo discussie. Een discussie die al een eeuwigheid loopt. Een discussie waarin de hbo-verpleegkundige het vaak moet ontgelden, en dan met name de hbo-collega die net van school komt. Want: ‘Wat weten zij nou,’ en ‘Hbo heeft toch geen meerwaarde’ of is ‘overbodig’. Dit gebeurt zowel op social media als op de werkvloer. Dat is zonde. Ik vind dat enorm jammer en het is bovendien niet waar.

Er zijn argumenten die luiden als: ‘Ik heb veel ervaring in de praktijk, dat maakt mij beter dan de studenten die op het hbo les gehad hebben, ik moet ook toegelaten worden!’ Petities zijn gestart; een groot deel van de groep inservice-opgeleide verpleegkundigen is woest. Want ze zitten al zo lang in het vak en kennen het klappen van de zweep, zij zouden toch zeker als regieverpleegkundige ingeschaald moeten worden? Maar alleen ervaringsdeskundige zijn is niet alles. Verpleegtechnische handelingen, wassen, wondzorg, de algemene wijze van werken, de structuur die aangehouden wordt en de bejegening naar zorgvragers toe, iederéén kan dat op den duur leren. Ik had ooit een docent die zei ‘het beheersen van verpleegtechnische handelingen maakt je geen verpleegkundige, dat kunnen we een aap ook aanleren. Het gaat om de gedachte daarachter, het kunnen afwijken van protocollen en het zelfstandig kunnen nadenken.’

Waarom vraagt niemand zich af waaróm er een nieuw competentieprofiel ontwikkeld is? Waarom gooit men bij voorbaat al de knuppel in het hoenderhok? Je zou ook kunnen denken: ‘Hé, ik ben niet opgeleid met die competenties, ik leg me erbij neer.’ Waar komt de wil vandaan om hogerop te komen, zonder er de juiste papieren voor te hebben? Geloof mij maar, het werken met het andere competentieprofiel is énorm anders dan wat je aangeleerd wordt op het mbo en je ziet duidelijk verschil in de praktijk.

Maar wat ik vooral niet snap, is dat hbo’ers de dupe worden van ‘vijandelijke’ uitspraken. Wat zegt het over ons als collega’s, als we niet eens respect kunnen hebben voor elkaar, voor elkaars opleiding en elkaars kwaliteiten? Het is zonde dat een groep verpleegkundigen zich profileert met: ‘Ik ben beter dan.’ Wanneer stoppen we eens met elkaar afkatten? En misschien nog belangrijker: hoe kan ons zo waardevolle beroep gewaardeerd worden door anderen, als wij elkaar niet eens kunnen waarderen?

16 REACTIES

 1. Helemaal mee eens Piet Jans.
  Waarom is wond verzorging plotseling zo ingewikkeld geworden?
  Ik heb gisteren nog de grote wond op de enkel van een vriendin verzorgd.
  Verder gaat de verpleegkunde ten onder aan vergaderingen en overleg en protocollen.
  In plaats van gezond verstand.

  Ik heb zelf besloten om een coma patiënt die heel weinig urine produceerde en een hoge bloeddruk kreeg, lasix in het infuus te spuiten. De dienstdoende neuroloog zat op de OK. Dit was in de nachtdienst en later kwam hij langs en gaf mij een compliment dat ik dit gedaan had. Dit was in Zimbabwe waar het nachthoofd sliep.

  Verder kregen de verpleegkundige A zeker theorie. De eerste 3 maanden was anatomy, ziekteleer, scheikunde, psychologie, gevolgd door een examen en dan 3 maanden in de praktijk.Dan 3 weken kinderziektes en 3 maanden kinderen, 3 weken verloskunde theorie, examen en 3 maanden de praktijk in enz. Voor iedere stage van 3 maanden gingen er 2 of 3 weken theorie aan vooraf. Wat zonde dat deze opleiding is afgeschaft. Ook omdat er nu te kort is aan handen aan het bed. De leerlingen waren zeker “handen aan het bed”. Op de OK waren we “omloop” maar we mochten met een simpele operatie ook “steriel” staan. Na je opleiding kun je beslissen of je door wil gaan voor OK of om de kinder aantekening te halen of CCU of ICU of verloskunde. Wat een keuzes en wat een ervaring. (ik heb 22 geboortes gezien en een keizersnede) Jammer dat computer lijsten invullen belangrijker is dan kijken of de patiënt gebeld heeft.

 2. Lees alle reacties
 3. BESTE CAGLA,

  IN JE BLOG STEL JE HET VOLGENDE: “WAT ZEGT HET OVER ONS ALS COLLEGA’S, ALS WE NIET EENS RESPECT KUNNEN HEBBEN VOOR ELKAAR, VOOR ELKAARS OPLEIDING EN ELKAARS KWALITEITEN? ”
  VERVOLGENS LAAT JE JE VOLSTREKT RESPECTLOOS UIT OVER JE INSERVICE OPGELEIDE COLLEGA’S!
  IN PLAATS VAN IN DE SLACHTOFFERROL TE DUIKEN WIL IK JE AANRADEN OM EENS GOED DE INHOUDELIJKE REACTIES VAN INSERVICE OPGELEIDE VERPLEEGKUNDIGEN DIE OOK OP DE FACEBOOK PAGINA’S STAAN TE LEZEN WANT HET WORDT IN JE BLOG PIJNLIJK DUIDELIJK DAT JE GEEN IDEE HEBT WAT DE INSERVICE OPLEIDING INHIELD.
  DE INSERVICE OPLEIDING WAS GEEN HBO ÉN OOK GEEN MBO OPLEIDING EN VALT DAAROM BUITEN HET HUIDIGE STELSEL. FEIT IS WEL DAT DE INSERVICE A OPLEIDING VERPLEEGKUNDIGEN OPLEIDDE TOT HET EERSTE DESKUNDIGHEIDSNIVEAU NET ALS DE TOENMALIGE HBO-V (NRV BEROEPSPROFIEL 1988) ÉN DEZELFDE EEG ERKENNING HAD.
  DAARNAAST IS ER OOK NOG DE AL RUIM 45 JAAR BESTAANDE PRAKTIJK WAARIN INSERVICE- HBO- EN MBO VERPLEEGKUNDIGEN HETZELFDE WERK OP HETZELFDE NIVEAU DOEN EN DE VERSCHILLEN VOORAL IN DE WEL OF NIET GEVOLGDE SPECIALISATIE ZITTEN EN WAAR KRITISCH NADENKEN, KLINISCH REDENEREN, GEFUNDEERD AFWIJKEN VAN PROTOCOLLEN, DE REGIE VOEREN, KWALITEITSBEVORDERING EN ZEER COMPLEXE ZORG VERLENEN DAGELIJKS DEEL VAN UITMAKEN. EN, JA ERVARING HEEFT DAARBIJ EEN DUIDELIJKE MEERWAARDE!
  DE CANMEDS ROLLEN EN KLINISCH REDENEREN ZIJN GEEN NIEUWE COMPETENTIES MAAR NIEUWE TERMEN VOOR OUDE VAARDIGHEDEN!
  HET NIEUWE BN2020 CURRICULUM IS NODIG OM DE HBO OPGELEIDE VERPLEEGKUNDIGE EEN HOGER NIVEAU TEN OPZICHTE VAN DE MBO VERPLEEGKUNDIGE TOE TE KENNEN EN SPEELT IN OP DE TOEKOMSTIGE VERANDERINGEN IN HET ZORGLANDSCHAP; DAT IS HET ANTWOORD OP JOUW RETORISCHE VRAAG: “WAAROM VRAAGT NIEMAND ZICH AF WAARÓM ER EEN NIEUW COMPETENTIEPROFIEL ONTWIKKELD IS?” WE MOETEN NOG MAAR AFWACHTEN OF DAT HOGERE NIVEAU IN DE PRAKTIJK ZAL KUNNEN WORDEN WAARGEMAAKT.
  HET IS ABSURD OM VAN DE HUIDIGE VERPLEEGKUNDIGEN DIE AL OP HET NIVEAU VAN DE REGIEVERPLEEGKUNDIGE FUNCTIONEREN TE VRAGEN OM (OPNIEUW) EEN OPLEIDING TE VOLGEN OM HETZELFDE WERK OP HETZELFDE NIVEAU TE KUNNEN BLIJVEN DOEN EN ONDERTUSSEN HBO VERPLEEGKUNDIGEN OP TE LEIDEN.
  HET ZOU OVERIGENS ZO MAAR KUNNEN DAT OVER PAKWEG 20-30 JAAR WORDT BESLOTEN DAT BREED OPLEIDEN NIET HET JUISTE ANTWOORD WAS OP DE COMPLEXER WORDENDE ZORG MET OPNIEUW EEN NIEUW BEROEPSPROFIEL ALS GEVOLG. LATEN WE HOPEN DAT ER DAN (NET ALS IN 2019) EEN OVERGANGSREGELING KOMT DIE UITGAAT VAN DE BESTAANDE PRAKTIJK, DE ERVARING EN COMPETENTIES VAN DE INDIVIDUELE VERPLEEGKUNDIGE WANT ALLEEN OP DIE MANIER KAN DE KWALITEIT VAN ZORG WORDEN GEGARANDEERD!

 4. ‘Het gaat om de gedachte daarachter, het kunnen afwijken van protocollen en het zelfstandig kunnen nadenken.’
  Juridisch ben je geen zelfstandig bevoegde, je zal ten alle tijde moeten overleggen met een arts. Als werknemer zal je de regels van je werkgever moeten respecteren.
  ‘Zelfstandig nadenken’ voorbehouden aan HBO opgeleiden ? …

 5. Ik voel mij enorm gediscrimineerd als inservice A verpleegkundige.
  Ik heb een vervolgopleiding gedaan wat HBO niveau is. Ik heb cursussen en bijscholing gehad om bij te blijven. Ik vind dat ervaring heel goed meegeteld mag worden.
  Wat mij tegen de borst slaat, dat dommige HBO-ers vinden dat ze zich te goed voelen, om basiszorg te geven. Ik vind de vpk zorg de laatste jaren achteruit gaan. Teveel administratieve gralen en minder oog voor wat er echt toe doet. De patiënt!

 6. HBO opgeleide verpleegkundige. Als in service opgeleide vindt ik het prima. Jammer dat nooit wordt vermeld dat veel in service opgeleide vp scholingen hebben gevolgd om de de HBO vp in de praktijk te begeleiden. Ten slotte was er in den beginne alleen de in service verpleegkundige. Nu voel ik mij weg gezet als tweederangsverpleegkundige die nooit iets heeft bijgeleerd. Voor mij maakt het niet meer zoveel uit. Als ik het zat ben stop ik er gewoon mee. Dat is ook een gevolg van deze discussie.

 7. #Maar alleen ervaringsdeskundige zijn is niet alles. Verpleegtechnische handelingen, wassen, wondzorg, de algemene wijze van werken, de structuur die aangehouden wordt en de bejegening naar zorgvragers toe, iederéén kan dat op den duur leren.
  Ik had ooit een docent die zei ‘het beheersen van verpleegtechnische handelingen maakt je geen verpleegkundige, dat kunnen we een aap ook aanleren.#

  Wat een belediging is dit. Als je gediplomeerd bent dan behoor je dit te WETEN en niet “op den duur leren”.

  Geen wonder dat de zorg zo duur wordt als er een wondverpleegkundige aan de pas moet komen. Decubitus is op de eerste plaats een Verpleegkundige” fout. In het eerste jaar leerden we al hoe je decubitus moet behandelen. Maar nu lees ik dat dit complex is geworden? Verder is verpleegkunde een Hands-On beroep/vak.

  Stel dat een metselaar alleen maar theorie leert en dan zegt, dat je metselen wel later leert en ten slotte kun je een aap ook leren metselen.
  Nee Cagla, je zit er helemaal naast. Het is ervaring die telt, ook voor tandartsen en ook voor chirurgen. Of wil je een tandarts die eerst in een boek moet kijken hoe het moet?

  Vergeet niet dat hier in Portugal 2 Nederlandse HBO-Vers zijn ontslagen in het verpleegtehuis waar ik werkte. Alle twee waren arrogant en waren steeds verdwenen. Vond ze terug op een kamer om met een Patiënt te praten, terwijl er nog mensen gewassen en aangekleed moesten worden.
  Ik heb geweigerd om na mijn nachtdienst van 10 uur, eentje te leren Bloed te prikken, (want dat zouden ze wel in de praktijk leren nadat ze geslaagd zijn!) De Hoofdzuster heeft ze ontslagen want ze wisten echt niet de basis van verpleging die we in de A al in het eerste jaar leerden. Ervaring is nummer een en niet iets wat je ook een aap kan leren.

 8. Collega Dames,
  Ook hier niet gaan “katten”! waardeer ieders kennis en ervaring, samen zullen we de patient goed kunnen helpen. gezien de krapte op de arbeidsmarkt maak ik mij wel zorgen om al die specialistische deelgebieden. Dat geeft nog meer krapte aan de algemeen opgeleide verpleegkundige. Idealistisch gezien, prima deze specifieke vakkennis, maar voor het algemene werkproces wordt dit een extra hindernis waar dan wel vooral de algemeen opgeleide verpleegkundige aan zal lopen.

  patientveiligheid, bekwaam/bevoegd, natuurlijk, maar de patient zal graag geholpen willen worden, ipv kibbelen over wie nu wat mag/moet doen. Dat zal in de nabije toekomst wel een valkuil zijn.

 9. Amen??. Ervaring is belangrijk maar de theorie er achter ook. De opleiding toen was anders dan nu. De gevraagde competenties zijn anders nu en het werkveld is ook veranderd. Zie dit net name terug in de wijk. Ben deze discussie ook vreselijk zat, de boeman wordt je toegespeeld als hbo-ver. Ga een aanvullende opleiding doen en dan hoor ik daarna graag of je nog steeds vindt dat het zo omgezet kan worden. Het werkveld is er ook debet aan want met de huidige manier van werken wordt er ook niet tot nauwelijks de ruimte gegeven om je bezig te houden met datgene wat het verschil maakt tussen opleidingsniveau. Je draait gewoon mee in het team en daardoor ontstaat wellicht ook het beeld dat wat wij doen zij ook kunnen, en op dat vlak hebben ze compleet gelijk. Maar ook een 3-iger kan het meeste en de mbo-verpleegkundige ook. En daarnaast heb je op elk niveau hele goede mensen en minder goede, maar das toch met alles?!

   • Dat was ook het eerste wat ik dacht toen ik afgestudeerd was en aan het werk ging. Een groot gedeelte wat ik op school
    Heb gehad komt niet terug in de praktijk omdat je er simpelweg geen tijd voor hebt. Gezien het huidige tekort in personeel heb je iedereen nodig en ga je aan het werk bij de mensen. Vind ik prachtig werk, begrijp mij niet verkeerd, maar ik vind het ook mooi om regelzaken op mij te nemen, contacten te onderhouden met andere disciplines, overleggen bijwonen, bijscholingen voorbereiden en geven, collega’s coachen, studenten begeleiden, bij leren, richtlijnen maken, onderzoek doen… alleen doordat ik ongeveer 70 tot 80% in de wijk werk blijft daar weinig tijd voor over en is het kiezen hieruit. Ik wil niet klagen, ik vind dat ik een super mooi vak heb. Maar toen ik begon werd ik teruggefloten door mijn collega dat ik toch niet moest denken dat ik zo alles kon veranderen want zij werkte langer dan dat ik oud was. Vind ik heel jammer want ik vind dat we juist van en met elkaar kunnen leren maar mij werd gewoon de mond gesnoerd. Lang verbaal wordt dit: samenvattend, ik denk dat we i.p.v. te katten op elkaar ook gewoon elkaars kwaliteiten moeten gebruiken en openstaan voor elkaar. Snap dat dit een principe kwestie aan het worden is maar goed..

   • Je kunt toch niet eisen dat een functie tijd en ruimte krijgt omdat jij bepaalde zaken wilt doen die niet bij de functie horen? Om het kort te houden, je wilt iets doen wat de organisatie niet noodzakelijk vind.

 10. Draai het eens om, waarom zou je als Hbo-verpleegkundige een inservice-opgeleide de toegang tot de titel regieverpleegkundige ontzeggen? We moeten niet vergeten dat de inservice-opgeleide verpleegkundige een uitstervend ras is, tegenwoordig wordt er anders opgeleid. en het is natuurlijk uitermate curieus om mensen die jarenlang de kar trokken en alle taken deden, nu diezelfde taken een voor een af te pakken. Zelfstandig een decubituswond verzorgen is, iets wat elke A-verpleegkundige begin jaren ’80 deed is er al niet meer bij, daar komt een wondverpleegkundige bij. en ga zo maar door.En afwijken van protocollen en zelfstandig nadenken deed elke A-verpleegkundige, want een dokter was niet altijd meteen beschikbaar, je moest soms jezelf maar redden. Afgezien daarvan, dat afwijken van protocollen, genoemd als argument, zie ik zelden of nooit bij Hbo-opgeleide verpleegkundigen, “”dat mag ik niet” is in hun mond bestorven en dan denk ik aan bijvoorbeeld diep tracheaal uitzuigen ( eng,mag niet van school), of bloed afnemen uit een picc-lijn. Al is het maar uit coulance en als gebaar aan die mensen die al jarenlang werkzaam zijn in de zorg, de A-verpleegkundige, pleit ik ervoor die mensen diezelfde titel te geven, over een paar jaar is deze vergrijsde beroepsgroep verdwenen en dan is dit “”probleem”” ook weer opgelost.

  • @Henriette, ik wilde toch even reageren op je argumenten. Ik voer inderdaad geen handelingen uit waar ik niet bevoegd- en/of bekwaam voor ben. Dat heeft weinig te maken met afwijken van protocollen, maar meer met patiëntveiligheid. Daarnaast is wondzorg enorm complex geworden, waardoor ik nu inderdaad een wondverpleegkundige nodig heb om advies te geven en mede te beoordelen (denk aan VAC-therapie, de keuze in wondmaterialen). Hierdoor maak ik gelukkig weinig necrotische decubituswonden mee, wat in het verleden wel het geval was..

   • In het verleden bepaalde de arts dat we moesten ijzen en föhnen, insuline en zuurstof moesten sprenkelen, 6 weken volledige bedrust. Harde matrassen, nepschapenwollenonderleggers en geen AD-matrassen. Iedereen had een necrotische decubitus moeten krijgen … gelukkig waren er nog zelfstandig denkende verpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.