Dat meldt V&VN-lobbyist Francis Bolle op Twitter.
Minister Bruins geeft aan dat commissie die moet beoordelen wat er gaat gebeuren met de positie van oud inservice verpleegkundigen meer tijd nodig heeft. 30 november gaat cie niet halen, wordt begin 2019 #beroepsprofielen #arbeidsmarkt #jammer
— Francis Bolle (@FrancisBolle) 11 oktober 2018
Grote verscheidenheid aan opleidingen
Volgens een woordvoerder van minister Bruins streeft hij snel duidelijkheid na. ‘Mensen willen weten waar ze aan toe zijn en wat zij kunnen doen om zich voor te bereiden op het onderscheid tussen de verpleegkundige en regieverpleegkundige. Het is daarom van groot belang dat de commissie een zorgvuldig advies kan geven over de opleidingen die in de overgangsregeling in aanmerking zouden kunnen komen voor toelating tot het regieverpleegkundig register, er hangt immers veel van af voor mensen. Het gaat om een grote hoeveelheid en verscheidenheid aan verpleegkundige opleidingen die moet worden beoordeeld. De commissie heeft aan de minister laten weten dat het Inhoudelijk onderzoek daardoor meer tijd vergt dan gedacht.’
Advies begin 2019
De Minister liet in de brief over de voortgang van het programma Arbeidsmarkt in de Zorg de Kamer weten dat begin 2019 het wetsvoorstel naar de Kamer zal worden gestuurd. Aanvullend daarop gaf hij in het debat over het Actieprogramma Werken in de Zorg aan dat de Commissie Meurs hem heeft laten weten begin 2019 met haar advies te komen. Het advies van de Commissie Meurs levert de basis voor de overgangsregeling (AMvB) die hoort bij het wetsvoorstel over de regieverpleegkundige.
Overgangsrecht
Minister Bruins liet eind juni onderzoek doen naar het overgangsrecht naar regieverpleegkundige voor de huidige groep inservice- en mbo-opgeleide verpleegkundigen. Daaruit bleek dat geen enkele bestaande instantie geschikt is om de verpleegkundige (vervolg)opleidingen zowel op inhoud als op niveau op gelijkwaardigheid aan het hbo-verpleegkundige opleidingsprofiel te beoordelen. ‘Sommige instanties kunnen wel het niveau van de opleiding vaststellen, maar niets zeggen over de inhoud en vice versa,’ aldus Bruins. ‘Om een zorgvuldig besluit te nemen over de invulling van de overgangsregeling is een onafhankelijke partij nodig die deze vervolgopleidingen op zowel inhoud als niveau kan beoordelen.’
Om die reden is in september een onafhankelijke commissie van deskundigen ingesteld, de Commissie Meurs.
Beroepsvereniging V&VN maakt zich er al langer hard voor dat er snel duidelijkheid komt over de overgangsregeling. Directeur Sonja Kersten in een blog op de website van V&VN: ‘Juist nu we te maken hebben met zo’n krappe arbeidsmarkt, zou je verwachten dat zowel zorgorganisaties als het ministerie alles op alles zetten om zeer ervaren en door de wol geverfde verpleegkundigen betrokken en gemotiveerd houden.’
Men wil MBOers juist stimuleren, doe dat dan ook in de zorg .
Eerst de verzorgende , die de dagelijkse basiszorg verleende, moesten vertrekken.
Nu alle ziekenverzorgende , die opgeleid zijn van de gewone” verpleeghandelingen en ook ziekteleer in de opleiding gehad hebben en wat denk je vd ervaring en bijscholing van deze mensen, kunnen ook vertrekken. Dit zij ook MBOers
En nu de hogere eisen voor verzorgende IG en MBO niveau 4 en MBOers met specialisatie . Zo creëer je een blijvend te kort aan mensen voor de zorg .
We kunnen eenmaal niet allemaal een HBO opleiding aan.
Daarbij zou de zorg wel heel kostbaar worden
Ben het helmaal eens met :Remco , Piet en Fralali
@ Remco, ben het helemaal met je eens.
Ik vraag me ook af of men het de eerste jaren zal kunnen redden in de zorg als veel in service opgeleide verpleegkundigen worden “ gedegradeerd” naar mbo-4, en als gevolg daarvan een deel van hun huidige werkzaamheden niet meer mogen of willen doen……
Ooit behoorde de inservice-opgeleide verpleegkundige net als de HBO opgeleide verpleegkundige tot het eerste deskundigheids-niveau. Ergens gaandeweg zijn we gedegradeerd…
Blijf het ook raar vinden dat vervolgopleidingen op HBO werk/denk niveau niet worden gewaardeerd in deze. Wil je personeel behouden en evt. oud-medewerkers weer terug de zorg in krijgen, dan helpt deze werk en zienswijze niet mee. Kijk per individu wat iemand kan (evc) en waar zo nodig extra opgeleid kan/moet worden. Alsnog de HBO-v doen lijkt een oplossing, maar belast iemand meer dan nodig. Misschien zijn 1 a 2 modules wel afdoende ipv een volledige opleiding.
@Remco Klopt helemaal! NRV beroepsprofiel 1988 en de EEG erkenning op hetzelfde kwalificatieniveau als de hbo. In vacatureteksten werd hier zelfs op gewezen.
Het standpunt van de ziekenhuizen in 2016: “Ziekenhuizen hebben meer behoefte aan hbo-verpleegkundigen. Op korte termijn gaan er veel (mbo) inservice opgeleide verpleegkundigen met pensioen. Ziekenhuizen geven aan dat de ervaring en het niveau van deze verpleegkundigen alleen vervangen kunnen worden door hbo-verpleegkundigen.” Sigra arbeidsmarkt onderzoek 2016, pag.11
Momenteel is goed werkgeverschap een hot item met als doel werknemers te behouden voor de zorg ik wil dan ook de werkgevers en het ministerie van VWS verantwoordelijk (destijds) voor de Inservice opleiding oproepen hier hun verantwoordelijkheid in te nemen!
Mee eens: Kijk per individu wat iemand kan (evc) en waar zo nodig extra opgeleid kan/moet worden. Alsnog de HBO-v doen lijkt een oplossing, maar belast iemand meer dan nodig.
En kijk ook eens naar vooropleidingen van de inservice Verpleegkundigen, veelal HAVO/ VWO. In theorie kun je veel leren en weten, Maar werkelijke integratie ontstaat in de toepassing, ervaring. Zo is het leren en de ervaring van de verpleegkundige enorm divers.
Dan is het nog 3 jaar te gaan tot het Pensioen.
Beetje te laat voor erkenning:-(
@Karin66 Je kan ook gewoon een EVC-traject in de tussentijd doen. Daarmee toets je of je de kennis inderdaad hebt. Komt er geen goede overgangsregeling, dan doe je nog 20 weken afstuderen. Zo’n EVC-traject is bijvoorbeeld bij Avans momenteel nog gratis.
Je geeft gelijk aan waarom HBOv overbodig is …
Iedereen MBOv als basis, na ervaring en bijscholing-cursussen-specialisatie kan andere indeling volgen, functie en functie eisen afhankelijk.
Ik wacht met smart op de uitkomst. Daar hangt voor mij veel vanaf, bijvoorbeeld of ik alsnog HBO-V verkort ga doen. Ook al zeggen mijn jonge HBO opgeleide collega’s dat ik daar echt niks ga leren omdat met mijn diverse specialisaties en ervaring “alles” al weet….